vineri, 27 ianuarie 2012

SUA îşi vor reduce efectivele armatei terestre


Washington, 27 ian /Agerpres/- Armata terestră a SUA îşi va reduce efectivele de la 565.000 la 490.000 până în anul 2017, a anunţat joi secretarul american al Apărării, Leon Panetta, în cadrul unei conferinţe de presă organizată pentru a prezenta orientările bugetare ale Pentagonului în următorii ani, transmite AFP.

'Am ales să nu păstrăm în continuare mai multe efective decât ne putem permite să antrenăm şi să echipăm corect', a explicat Panetta. O consecinţă a acestei reduceri va fi şi închiderea unor baze militare de pe teritoriul SUA.

În paralel, efectivele puşcaşilor marini, corpul de elită al armatei americane, vor scădea la 182.000 de la 201.000, cât numără în prezent.

În cadrul măsurilor adoptate de Administraţia de la Washington pentru reducerea uriaşului său deficit bugetar, Pentagonul trebuie să-şi diminueze cheltuielile cu 487 de miliarde de dolari în următorii zece ani. Din această sumă, 259 de miliarde trebuie economisite până în anul 2017.

Pentagonul s-a adaptat acestei diminuări a bugetului prin elaborarea unei noi strategii, care a fost dezvăluită de preşedintele Barack Obama la începutul lunii ianuarie. Această strategie descrie Asia-Pacific şi Orientul Mijlociu ca zone prioritare. Leon Panetta a ţinut să precizeze, la conferinţa de presă susţinută joi, că economiile decise nu vor afecta capacitatea operaţională a armatei SUA în aceste regiuni. El a mai declarat că vor fi privilegiate armele aeriană şi navală, pentru a face faţă ameninţărilor venite dinspre Iran şi creşterii puterii Chinei.

Pentru exerciţiul bugetar 2013 (octombrie 2012 - septembrie 2013) bugetul Pentagonului va fi de 531 de miliarde de dolari, la care se adăugă 88,4 miliarde de dolari pentru operaţiunile din Afganistan.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu