luni, 16 ianuarie 2012

Rebelii sirieni vor anunţa crearea unui 'Consiliu Militar Superior'


Damasc, 15 ian /Agerpres/- Un general dezertor din armata siriană, refugiat recent în Turcia, va anunţa crearea unui 'Consiliu Militar Superior', care va organiza operaţiunile militare împotriva regimului de la Damasc şi va încerca să atragă cât mai mulţi militari din armata regulată siriană de partea Armatei Siriene Libere (ASL), a declarat pentru AFP o sursă din rândul rebelilor sirieni.

Generalul Mustafa al-Seikh va prezida în cooperare cu ASL 'Consiliul Militar Superior Sirian', a declarat Fahad Almasri, consilierul lui pentru comunicare. El este militarul cu cel mai înalt grad care a dezertat din armata siriană de la începutul revoltelor împotriva preşedintelui Bashar al-Assad declanşate anul trecut în luna martie.

'Consiliul Militar Superior va fi compus din militarii cu gradele cele mai mari şi va fi însărcinat cu planificarea operaţiunilor împotriva regimului', a spus Almasri. ASL, care declară că are în rândurile sale circa 40.00 de soldaţi dezertori din armata regulată a Siriei, va avea ca misiune 'executarea acestor operaţiuni'. 'Consiliul militar va fi însărcinat şi cu contactarea înalţilor oficiali ai armatei regulate pentru a-i încuraja să dezerteze în grup, nu numai individual, în scopul răsturnării regimul', a mai afirmat Almasri.

Generalul al-Şeikh a dezertat în urmă cu circa 10 zile. Potrivit cotidianului turc Hurriyet Daily News, el era numărul doi al armatei siriene din Nord, fiind însărcinat cu activitatea de culegere de informaţii şi în prezent se află într-o tabără din sudul Turciei împreună cu colonelul Riad al-Assaad, liderul ASL. Cotidianul mai precizează că generalul dezertor a participat în cursul acestei săptămâni la o întâlnire între ASL şi Consiliul Naţional Sirian (CNS), organism în care se regăsesc majoritatea grupărilor opoziţiei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu