vineri, 27 ianuarie 2012

5.000 de militari sunt pregătiţi să intervină pentru situaţiile de urgenţă cauzate de viscol


Bucureşti, 26 ian /Agerpres/ - Angajaţi ai Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) au fost mandataţi să ridice de la rezervele de stat apă, alimente şi carburanţi pentru a le duce în judeţele aflate în dificultate din cauza vremii nefavorabile, astfel încât să ajungă la persoanele rămase înzăpezite, a afirmat, joi, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al IGSU, Alin Maghiar.
'Apa, alimentele, carburanţii au fost distribuite de la rezervele de stat, acestea vor fi distribuite către prefecturile şi judeţele care au fost mai grav afectate şi vor ajunge direct la sinistraţi şi la mijloacele de intervenţie, acolo unde este necesar', a explicat Alin Maghiar.
Anterior, într-o conferinţă de presă desfăşurată la Ministerul Administraţiei şi Internelor, premierul Emil Boc anunţa că a dispus disponibilizarea de resurse de la rezervele de stat pentru cei rămaşi în troiene.
'Am dispus disponibilizarea de resurse pentru hrană (conserve), dar şi apă şi combustibil, unde va fi cazul, de la rezervele de stat, astfel încât cei aflaţi în dificultate să poată beneficia de aceste resurse', a informat Boc.
Ministerul Apărării Naţionale poate pune la dispoziţie în caz de nevoie până la 5.000 de militari pentru intervenţii de urgenţă în vederea salvării oamenilor blocaţi între nămeţi, a declarat, joi seara, ministrul Gabriel Oprea, în cadrul videoconferinţei cu prefecţii de la Palatul Victoria.
Şeful MApN a subliniat că a ordonat unităţilor din teritoriu să se pună la dispoziţia autorităţilor locale care le solicită sprijinul în intervenţiile de salvare a oamenilor prinşi între nămeţi, fără a mai cere şi aştepta aprobarea de la centru.
''De ieri şi până la acest moment, peste 1.500 de militari au acţionat şi acţionează în toată ţara cu utilaje şi tehnică auto. (...) Militarii români au reuşit salvarea mai multor sute de persoane, care sunt acum în siguranţă. Am acţionat pentru deblocarea autovehiculelor şi pentru degajarea drumurilor. Au fost şi situaţii extreme în care militarii au acţionat prompt şi profesionist, aşa cum îi ştiţi'', a evidenţiat ministrul Gabriel Oprea.
El a afirmat că în zona Afumaţi-Şindriliţa, până la ora 18,00, detaşamentul de militari a deblocat 6 km de drum înzăpezit, redând circulaţiei 170 de autoturisme şi 18 TIR-uri blocate de ore întregi în zăpadă. De asemenea, în cursul nopţii trecute, în judeţul Buzău, circa 100 de persoane blocate pe E85 în zona comunei Mihăileşti, au fost transportate de militarii din cadrul Diviziei 2 Infanterie GETICA la şcoala din localitate, iar în cursul zilei de joi mai multe detaşamente au acţionat şi acţionează în judeţele Buzău, Vrancea, Giurgiu, Ilfov, Ialomiţa şi pe centura Capitalei.
''Militarii s-au aflat în zonele unde a fost nevoie de ei: pe autostrăzile A1 şi A2, pe DN 2B, între Buzău şi Făurei, şi pe Drumul European 85, pe sectoarele Buzău-Râmnicu Sărat şi Buzău-Urziceni, DN2N Dumbrăveni-Dumitreşti-Jitia, la Mihăileşti, Dumbrăviţa, Afumaţi-Şindriliţa, Adunaţii-Copăceni, Dumbrăveni, Uzunu, Bragadiru, precum şi pe centura Capitalei. În jurul orei 5,00, în localitatea Gălbinaşi, militarii au evacuat şi transportat la Gara Buzău şi la cantina Avicola Buzău circa 100 de persoane aflate în autovehiculele blocate de ninsori. În judeţul Giurgiu, două persoane aflate într-o maşină îngropată în zăpadă au fost scoase şi transportate la cel mai apropiat spital. La Adunaţii Copăceni, o femeie şi un băiat au fost salvaţi de la îngheţ şi transportaţi până la ambulanţa SMURD'', a exemplificat ministrul Oprea unele cazuri de intervenţie a militarilor din cursul zilei de joi.
Premierul Emil Boc le-a cerut prefecţilor din judeţele afectate de căderile de zăpadă şi viscol să solicite prompt sprijinul unităţilor militare în caz de necesitate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu