luni, 16 ianuarie 2012

Liderul talibanilor din Pakistan ar fi fost ucis


Islamabad, 16 ian /Agerpres/- Liderul talibanilor din Pakistan, Hakimullah Meshud, ar fi fost ucis în urma unui atac al dronelor americane, au declarat duminică agenţiei Reuters oficiali din serviciile secrete pakistaneze.

Aceştia îşi bazează presupunerea pe interceptarea convorbirilor telefonice a unor luptători talibani, în care se face referire la modul în care liderul lor a fost ucis după ce convoiul său, care se deplasa către Waziristanul de Nord (regiune tribală de la graniţa cu Afganistanul), a fost atacat.

Dacă informaţia se confirmă, moartea liderului taliban ar putea facilita sarcina trupelor pakistaneze de a slăbi gruparea apropiată de reţeaua al-Qaida şi care este responsabilă de numeroase atentate cu bombă în Pakistan.
Aceeaşi speranţă a existat şi după uciderea predecesorului acestui lider taliban în anul 2009, tot în urma unui atac al dronelor americane, însă până în prezent autorităţile de la Islamabad nu au reuşit să destructureze gruparea talibanilor pakistanezi Tehrik-e-Taliban Pakistan (TTP) condusă de Hakimullah.

Talibanii au negat însă uciderea lui Hakimullah, dar reacţia lor a fost mai puţin convingătoare decât cea din anul 2010, când s-a mai anunţat moartea liderului taliban, informaţie infirmată ulterior. 'Informaţiile cu privire la moartea sa nu sunt adevărate. Însă este o fiinţă umană şi poate muri oricând', a spus purtătorul de cuvânt al TTP.

Hakimullah este considerat ca fiind unul dintre cei mai nemiloşi comandanţi talibani. Sub conducerea sa, talibanii au ameninţat că-şi vor extinde acţiunile către statele occidentale. În urma unui atentat sinucigaş comis în anul 2009 asupra unei baze americane din Afganistan, soldat cu moartea a nouă angajaţi ai Agenţiei Centrale de Investigaţii (CIA) a SUA, gruparea a fost adăugată de Administraţia americană pe lista organizaţiilor teroriste. Într-o înregistrare video difuzată după atentat, Hakimullah a fost văzut alături de atacator. SUA au anunţat că oferă o recompensă de 5 milioane de dolari pentru orice informaţie ce ar putea ajuta la capturarea lui.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu