marți, 24 ianuarie 2012

Un mort şi numeroşi răniţi, într-o intervenţie a poliţiei chineze împotriva tibetanilor


BEIJING (MEDIAFAX) - O persoană a fost ucisă, iar alte câteva zeci au fost rănite luni de către forţele de ordine chineze care au deschis focul asupra unei manifestaţii într-o regiune tibetană, a anunţat organizaţia nonguvernamentală (ONG) Free Tibet, relatează AFP.
Intervenţia, cea mai gravă de la revoltele antichineze din Tibet, în 2008, a avut loc luni la prânz (6.00, ora României) în provincia Sichuan, în sud-vestul Chinei, potrivit ONG-ului.
"Potrivit unor martori, un tibetan pe nume Yonten, în vârstă de 49 de ani, a fost împuşcat mortal", a precizat organizaţia. Aproximativ alţi 30 de tibetani au fost răniţi de gloanţe, dintre care unul a fost atins la nivelul abdomenului, potrivit Free Tibet.
"Le este frică să transporte răniţii la spital, deoarece se tem că vor fi arestaţi acolo", a declarat telefonic pentru AFP Stephanie Brigden, directoarea Free Tibet.
"Situaţia ar putea să se degradeze", a adăugat ea, precizând că numeroşi tibetani încercau să se reunească în zona mănăstirii de la Draggo, în prefectura Ganzi, un teatru al manifestaţiilor reprimate în mod violent.
Guvernul tibetan în exil (CTA) cu sediul la Dharamsala, în India, a confirmat pe site-ul său atât moartea lui Yonten, cât şi numeroşii răniţi asupra cărora poliţia, potrivit CTA, a deschis focul "la întâmplare". Alţi martori afirmă că este vorba despre şase morţi, a adăugat Guvernul în exil.
Poliţia şi autorităţile locale din comitatele vizate de manifestaţie nu au putut fi contactate luni.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu