vineri, 8 februarie 2013

Soros avertizează UE că ar putea repeta soarta URSS

Washington, 8 feb /Agerpres/ - Uniunea Europeană ar putea repeta soarta Uniunii Sovietice, când politici economice eronate au condus la prăbuşirea statului, în ciuda faptului că timp de 70 de ani au susţinut existenţa superputerii sovietice, a avertizat joi cunoscutul miliardar american George Soros, chiar în ziua în care, la Bruxelles, liderii europeni se confruntau cu mari divergenţe în privinţa viitorului buget al UE pe următorii şapte ani.

'Sunt extrem de îngrijorat că euro este în măsură să distrugă Uniunea Europeană. Există o ameninţare reală, care constă în faptul că decizia propusă pentru rezolvarea dificultăţilor financiare din zona euro creează o problemă politică profundă', a declarat el, într-un interviu acordat televiziunii olandeze, preluat de publicaţia Vzgliad.

Actualele eforturi ale liderilor europeni de a menţine moneda unică duce la amplificarea problemelor economice şi politice din Uniunea Europeană, care în cele din urma ameninţă să o distrugă, a avertizat omul de afaceri originar din Ungaria.

Întrebat ce ar trebui de făcut pentru a preveni prăbuşirea zonei euro, Soros a declarat:'Germania ar trebui să înţeleagă că politica pe care o promovează în zona euro/politica de austeritate/ este contraproductivă'. 'Aceasta politică nu se va încununa cu succes', a spus el.

În luna ianuarie, premierul britanic David Cameron a calificat unificarea politică a UE drept o idee rea şi a avertizat liderii europeni împotriva tentativelor de consolidare a legăturilor în comunitatea valutară, declarând că Londra nu va participa la un astfel de proiect. Recent, Cameron a promis concetăţenilor săi să organizeze un referendum privind prezenţa în continuare a Regatului Unit în UE, care, în opinia sa, s-ar putea prăbuşi în curând.

Un comentariu: