vineri, 8 februarie 2013

Leon Panetta recunoaşte că a susţinut-o pe Hillary Clinton, care a propus înarmarea rebelilor sirieni

Washington, 8 feb /Agerpres/- Şeful Pentagonului, Leon Panetta, a recunoscut joi că a susţinut-o pe fosta şefă a diplomaţiei americane Hillary Clinton, care a propus vara trecută înarmarea rebelilor sirieni, o idee neagreată de Casa Albă, relatează AFP.

Proiectul a fost elaborat de doamna Clinton care, cu şase luni în urmă, l-a întâlnit într-un cadru privat pe şeful de atunci al CIA, David Petreus, pentru a discuta despre înarmarea şi antrenarea insurgenţilor sirieni care încearcă să-l răstoarne de la putere pe preşedintele Bashar al-Assad, scria în urmă cu câteva zile publicaţia New York Times, citând responsabili americani.

Panetta a mărturisit acest lucru alături de şeful Statului Major al forţelor armate, generalul Martin Dempsey, în faţa unei comisii a Senatului, cei doi fiind interogaţi în legătură cu atacul din 11 septembrie 2012 asupra consulatului american din oraşul libian Benghazi.

În cele patru ore cât a durat audierea, senatorul republican John McCain a făcut o digresiune despre Siria. 'O să vă întreb ceea ce v-am întrebat anul trecut în luna martie atunci când 7.500 de sirieni au fost ucişi. Acum s-a ajuns la cel puţin 60.000. Câţi oameni mai trebuie să moară înainte să recomandaţi o acţiune militară?' a spus senatorul republican. 'Aţi susţinut recomandarea făcută de secretarul de stat, Clinton, şi de şeful CIA, generalul Petraeus, de a furniza arme insurgenţilor în Siria. Aţi sprijinit această idee?', a insistat McCain, care este un susţinător al acordării unui ajutor militar opoziţiei siriene. 'Am susţinut-o', au răspuns pe rând Panetta şi Dempsey.

Potrivit New York Times, ideea a fost însă respinsă de preşedintele Barack Obama, care se temea, printre altele, de escaladarea conflictului din Siria şi de extinderea acestuia în întreaga regiune.

Administraţia americană se limitează la acordarea de ajutor umanitar Siriei şi refugiaţilor din ţările vecine, cât şi la o asistenţă 'neletală' pentru rebeli, constând în furnizarea de echipamente de comunicaţii şi pregătirea trupelor. Dar Washingtonul a recunoscut că participă la coordonarea ajutorului militar oferit rebelilor de ţările din Golf, pentru ca aceste arme 'să nu ajungă în mâinile cui nu trebuie', adică cele ale jihadiştilor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu