luni, 4 februarie 2013

Minele de uraniu din Niger, sub controlul forţelor speciale franceze

Niamey, 4 feb /Agerpres/ - Preşedinele Nigerului, Mahamadou Issoufou, a confirmat - duminică, într-un interviu acordat canalului francez de televiziune TV 5 Monde - prezenţa forţelor speciale franceze pe teritoriul ţării sale, având misiunea de a proteja mine de uraniu.

'Am decis, mai ales ţinând seama de ceea ce s-a petrecut în Algeria cu atacul sitului gazier de la In Amenas, să nu ne asumăm riscuri şi să întărim protecţia siturilor miniere', a explicat preşedintele Issoufou, fără a preciza însă efectivul forţelor speciale angajate.

O sursă apropiată dosarului indicase vineri că 10 rezervişti francezi ai forţelor speciale franceze ar fi întărit securiatatea siturilor grupului nuclear francez Areva în Niger după luarea de ostatici de la In Amenas (16-19 ianuarie) în Algeria.

Intervievat telefonic, un agent Areva la Arlit, centru de extracţie a uraniului în nordul Nigerului, a declarat pentru AFP că ar fi observat trei maşini de teren cu militari francezi la bord în apropierea sitului minier.

Areva, al doilea producător mondial de uraniu în 2011, exploatează acest minereu de peste 40 de ani în Niger şi prevede inaugurarea la sfârşitul anului 2014 a unei mine uriaşe la Imouraren, a treia sa mină în această ţară saheliană.

'Obiectivul nostru este de a diversifica partenerii în exploatarea uraniului. Nu există motiv ca în exploatarea zăcământului de la Imouraren să nu se poată asocia şi alte ţări care doresc să coopereze cu noi', a spus el, fără să spună care ar fi acelea.

Preşedintele nigerian susţine 'reechilibrarea' parteneriatului ţării sale cu uriaşa companie franceză Areva în sensul ca uraniul să aducă sume mai substanţiale pentru dezvoltarea Nigerului.

'Nigerul primeşte din sectorul uraniului abia 100 de milioane de euro anual. Aceasta reprezintă doar 5 % din bugetul nostru, ceea ce nu este admisibil', a insistat dl Issoufou, subliniind că negocieri sunt în curs de derulare, dar fără să precizeze stadiul acestora.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu