miercuri, 6 februarie 2013

Chişinăul insistă în discuţiile cu Moscova asupra negocierii statutului politic al Transnistriei

Chişinău, 6 feb - Corespondentul Agerpres, Cornel Ciobanu, transmite: Chişinăul insistă, în discuţiile cu Moscova, în privinţa necesităţii iniţierii negocierilor în cadrul formatului 5+2 cu privire la statutul politic al Transnistriei, în pofida faptului că Tiraspolul se opune discuţiilor pe acest subiect.

Vicepremierul moldovean responsabil pentru reintegrare, Eugen Carpov, a subliniat în cadrul unei întâlniri avute cu reprezentantul special al Rusiei pentru reglementarea conflictului transnistrean, Serghei Gubarev, necesitatea demarării în anul curent a discuţiilor asupra subiectelor din aşa-numitul 'coş convenţional 3'. Acesta include aspecte politice, instituţionale şi de securitate ale reglementării definitive a conflictului transnistrean în baza principiului suveranităţii şi integrităţii teritoriale ale Republicii Moldova în limitele frontierelor recunoscute pe plan internaţional, anunţă un comunicat al Biroului pentru reintegrare.

Sursa nu precizează însă care a fost poziţia lui Gubarev în această privinţă, menţionând doar că oficialul rus 'şi-a exprimat speranţa că prima rundă de negocieri în formatul '5+2' din acest an, care se va desfăşura în perioada 18-20 februarie 2013 la Lvov, Ucraina, va aduce rezultate pozitive procesului de reglementare şi impulsionării dialogului dintre Chişinău şi Tiraspol'.

Miercuri, Carpov urmează să se întâlnească şi cu reprezentantul special al OSCE pentru conflicte prelungite, Andrii Deşiţa, acesta urmând să aibă întrevederi şi la Tiraspol.

Negocierile oficiale în formatul 5+2 se desfăşoară pe trei direcţii - social-economic, juridic şi umanitar, şi reglementarea politică. La sfârşitul lunii octombrie 2012, Eugen Carpov a declarat că Moscova şi Tiraspolul se opun discuţiilor, în cadrul negocierilor în formatul 5+2, asupra subiectelor ce ţin de reglementarea politică a conflictului.

În cadrul unei vizite în Republica Moldova, acum două săptămâni, ministrul ucrainean de externe, Leonid Kojara, a cărui ţară deţine în 2013 preşedinţia OSCE, a declarat că va fi acordată o atenţie sporită începerii negocierilor privind reglementarea politică a conflictului. El a declarat în urma vizitei că şi Tiraspolul ar fi de acord să înceapă discuţiile. Însă a urmat o replică a liderului separatist al regiunii separatiste, Evgheni Şevciuk, care a declarat că 'încă nu au fost create premisele necesare pentru examinarea chestiunilor politice'.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu