vineri, 1 februarie 2013

Vremea negocierilor nu va dura la nesfârşit în cazul Iranului, avertizează Biden

Berlin, 1 feb /Agerpres/ - Vicepreşedintele Joe Biden a făcut apel la Teheran să reia negocierile din dosarul nuclear, vorbind vineri în faţa presei germane, în contextul în care şi-a început turneul european la Berlin.
'Noi credem că mai există timp şi marjă pentru diplomaţie, secondată de o presiune economică', a declarat pentru cotidianul Suddeutsche Zeitung numărul doi al administraţiei americane, care a sosit vineri dimineaţă în capitala germană în debutul unui turneu european în Germania, Franţa şi Marea Britanie, până marţi.
Însă, totodată, el a avertizat Teheranul că vremea diplomaţiei nu va dura la nesfârşit: 'Fereastra nu va rămâne deschisă pe vecie', a declarat el în interviul respectiv, preluat de AFP.
El a reafirmat că SUA vor împiedica Iranul să deţină arma nucleară. Marile puteri şi Israelul suspectează republica islamică de faptul că urmăreşte să se doteze cu arma nucleară la adăpostul unui program nuclear civil, ipoteză dezminţită însă în repetate rânduri de Teheran. De mai multe luni, Washingtonul privilegiază o strategie cu 'două dimensiuni', asemănătoare diplomaţiei coercitive, îmbinând sancţiunile economice cu negocierile diplomatice.
Pe de altă parte, Joe Biden, care urmează să fie primit vineri după-amiază la Berlin de cancelarul Angela Merkel, a insistat asupra importanţei relaţiilor dintre ţara sa şi Europa. 'Relaţia noastră cu Europa este fundamentul tuturor obligaţiilor noastre în lume', a subliniat vicepreşedintele american. El va participa în timpul weekendului la o conferinţă consacrată securităţii la Munchen.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu