luni, 4 februarie 2013

Raidul israelian din Siria a avariat un centru de cercetare /media/

Damasc, 4 feb /Agerpres/ - Raidul efectuat de aviaţia israeliană săptămâna trecută în Siria ar fi avariat principalul centru sirian de cercetare în domeniul armelor biologice şi chimice, a scris duminică New York Times, preluat de France Presse.
Aviaţia israeliană a bombardat miercuri, în apropiere de Damasc, un obiectiv cu rachete sol-aer şi un complex militar adiacent în care se aflau produse chimice, statul evreu temându-se de transferuri de armament către Hezbollahul şiit libanez, a precizat vineri pentru agenţia franceză de presă un responsabil american.
Potrivit acestuia, citat de New York Times, pagubele produse în centrul sirian de studii şi de cercetări ştiinţifice au fost provocate probabil de bombele care vizau autovehicule ce transportau arme antiaeriene şi ulterior de explozia unor rachete.
Ministrul israelian al apărării Ehud Barack a confirmat duminică implicit la Munchen raidul efectuat de aviaţia israeliană împotriva unor instalaţii militare din apropiere de Damasc. El reiterat de asemenea că Israelul nu va permite transferarea de arme din Siria către mişcare şiită libaneză Hezbollah.
'Am spus că nu trebuie să se permită transferarea unor sisteme de arme perfecţionate în Liban', a declarat ministrul israelian în ultima zi a conferinţei internaţionale consacrate securităţii din oraşul german. În ceea ce-l priveşte, preşedintele sirian Bashar al-Assad a acuzat duminică Israelul că vrea să 'destabilizeze' şi să 'slăbească' Siria, în urma raidului aerian de miercuri.

Pe teren, confruntările între forţele guvernamentale ale regimului de la Damasc şi rebelii sirieni s-au înregistrat duminică şi la graniţa cu Iordania. 'O bătălie decisivă', au evocat surse ale rebelilor, referindu-se la luptele pentru punctul principal de trecere între cele două ţări Nasib, transmite Reuters.

Locuitori din oraşul iordanian Jaber, situat la frontiera dintre cele două state, au relatat despre explozii puternice, indicând că au văzut avioane de luptă siriene, care au intrat în spaţiul aerian al Iordaniei.

În acelaşi timp, un fost membru al parlamentului sirian şi trei membri ai familiei sale au fost ucişi duminică nu departe de Alep, în nordul Siriei, relatează agenţia de presă locală Sana, acuzând rebelii de moartea acestora.

De altfel, forţe ale rebeliunii siriene au ocupat sâmbătă zona strategică Sheikh Said, situată la sud-est de Alep. Aceasta a fost o lovitură puternică dată regimului preşedintelui Bashar al-Assad, întrucât aici se află un nod important de transporturi prin care armata siriană este aprovizionată cu arme şi muniţii.

Aflat în Marea Britanie, un grup de activişti sirieni pentru drepturile omului, care se opun regimului de guvernământ din Siria, a declarat că forţele guvernamentale au bombardat duminică provincia Ansari, situată la est de Alep, fief al rebelilor. O bombă a căzut într-o casă de locuit, ucigând cel puţin 11 persoane, printre care cinci copii.

Conform Observatorului sirian pentru drepturile omului, cel puţin 15 persoane şi-ar fi pierdut viaţa în atacul aerian de la Ansari. Într-o înregistrare video, difuzată în ajun, se vede o clădire distrusă aproape din temelii, în ruinile căreia zeci de oameni încearcă să găsească supravieţuitori.

Ministrul german al apărării Thomas de Maiziere a declarat duminică la postul de televiziune ARD că influenţa Europei asupra evoluţiei evenimentelor din Siria este destul de limitată. Într-un discurs rostit la Conferinţa pe probleme de securitate, ce s-a desfăşurat în weekend la Munchen, ministrul german al apărării s-a pronunţat pentru acţiuni discrete ale comunităţii internaţionale în Siria.

Amintind că poziţia Consiliului de Securitate al ONU cu privire la Siria nu este unanimă, el a spus că o 'intervenţie unilaterală, fără o decizie a Consiliului de Securitate, nu poate exista' în Siria.

Chiar dacă o intervenţie în Siria ar fi legitimă, aceasta nu ar duce la efectul dorit, consideră el, pentru că, în opinia sa, aceasta trebuia să fi avut loc chiar de la începutul conflictului sirian. În orice caz, forţa militară care ar trebui trimisă în Siria pentru a avea succes ar urma să se cifreze la 100.000 - 200.000 de militari.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu