vineri, 8 februarie 2013

Două erupţii solare în ultimele zile, dintre care una ameninţă Pământul

Washington, 8 feb /Agerpres/ - Două erupţii solare s-au produs în ultimele două zile, dintre care una ar putea avea influenţă asupra Terrei, potrivit portalului CyberSecurity.

Astfel, la 6 februarie, două erupţii solare au avut loc la o distanţă mică una de alta, fiind de natură să ducă la tulburări în magnetosfera Pământului, conform observaţiilor făcut de aparatul spaţial NASA STEREO.

Prima erupţie a atins o viteză de 1.200 de kilometri pe secundă, iar cea de-a doua produsă cu 3,5 ore mai târziu are o viteză de 680 kilometri pe secundă, conform datelor STEREO (Solar Terrestrial Relations Observatory) şi Solar and Heliospheric Observarory.

Potrivit experţilor NASA, în primul caz, jetul de plasmă fierbinte desprinsă de pe suprafaţă solară se îndreaptă spre Pământ, ceea ar putea să conducă la perturbări pe orbita Pământului în aproximativ trei zile de la producerea evenimentului cosmic.

A doua erupţie va trece pe lângă Terra şi nu reprezintă nicio ameninţare pentru Pământ.

Experţii afirmă că erupţiile ce se îndreaptă spre Terra pot provoca furtuni geomagnetice, care au loc în magnetosfera Pământului pe o perioadă lungă de timp.În regiunile polare, acestea pot genera aurore în atmosferă, iar în unele cazuri pot cauza perturbări în sistemele electronice de pe Pământ.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu