luni, 11 februarie 2013

Iranul şi Hezbollah au constituit în Siria o reţea armată împotriva opoziţiei

Washington, 11 feb /Agerpres/ - Iranul şi mişcarea fundamentalistă şiită Hezbollah din Liban au creat în Siria o reţea de miliţii proguvernamentale, denumite 'Jaysh al-Shabi', a căror misiune este de a lupta împotriva opoziţiei armate, precum şi de a le apăra interesele în cazul căderii sau retragerii de la putere a preşedintelui Bashar al-Assad, relatează în ediţia sa de luni The Washington Post.
Astfel, cel puţin 50.000 de militanţi sprijiniţi de Iran acţionează în prezent alături de forţele loiale regimului sirian împotriva forţelor opoziţiei armate, potrivit unei surse înalte din administraţia Obama. Dar, conform unor observatori, nu menţinerea la putere a preşedintelui Bashar al-Assad ar fi singurul lor obiectiv, ci apărarea intereselor Iranului în cazul fracturării Siriei în enclave etnice şi sectare.
Iranul a trimis de asemenea în Siria instructori din Corpului Gardienilor Revoluţiei ( armata de elită a regimului islamic).
'Jaysh al-Shabi' este o afacere comună a Iranului şi Hezbollah, îl citează publicaţia menţionată pe ministrul adjunct de finanţe al SUA pentru combaterea terorismului şi pentru informaţii financiare, David Cohen. Potrivit acestuia, miliţiile proguvernamentale siriene beneficiază de sprijin financiar şi logistic din partea Teheranului.
Posibilitatea fragmentării Siriei în enclave tribale şi religioase reprezintă o preocupare majoră pentru guvernele vecine, în contextul în care ţara se apropie de al treilea an de război civil. Forţele rebele, constituite în mare parte din suniţi, nu sunt omogene şi nici unite, ci divizate din punct de vedere geografic, politic şi economic. Militanţii islamişti, din tabăra rebelilor, inclusiv veniţi din alte state, au legături cu reţeaua teroristă Al Qaida.
Kurzii naţionalişti au miliţiile proprii, deţinând controlul asupra unei părţi importante în nord-estul ţării şi în unele zone din Alep. Ei sunt mult mai interesaţi de autonomie decât de o alianţă cu vreuna din părţile implicate în conflict. Creştinii minoritari sunt în majoritatea lor de partea lui Bashar al-Assad, temându-se de o victorie a islamiştilor. Cei 700.000 de druzi, adepţi ai unei ramuri a islamului şiit, înclină din ce în ce mai mult de partea rebelilor.
În ciuda eforturilor SUA de a convinge membrii sectei alawite să-şi a retragă sprijinul pentru al-Assad, suportul alawiţilor pentru actualul regim de la Damasc rămâne destul de solid. În plus, fiecare dintre actorii de pe scena actuală siriană are susţinători externi.
'La ora actuală, Siria este practic dezintegrată ca naţiune, la fel cum era Libanul împărţit în componente etnice în anii 70 ai secolului trecut sau cum este Irakul', explică Paul Salem, directorul Center of the Carnegie Endowment for International Peace din Beirut, în opinia căruia va fi foarte greu de reintegrat naţiunea siriană după actualul conflict sângeros.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu