vineri, 8 februarie 2013

Irak: Atentate cu autovehicule capcană, soldate cu zeci de victime

Bagdad, 8 feb /Agerpres/ - O serie de atentate cu autovehicule capcană s-a produs în prima parte a zilei de vineri, în Irak, provocând moartea a cel puţin 29 persoane şi 69 răniţi, au indicat surse ale serviciilor de securitate şi medicale locale.

Două atentate s-au produs la un interval de câteva minute, în cartierul şiit Kazimiya din nordul Bagdadului.

La sud de Bagdad, în oraşul Shomali din provincia şiită Babilon, explozia a două maşini capcană a provocat de asemenea morţi şi răniţi.

Anterior se anunţase decesul a 16 persoane şi 29 de răniţi.

Insurgenţi suniţi /minoritari/, în special combatanţi ai organizaţiei Al-Qaida în Irak, atacă frecvent comunitatea şiită /majoritară/, în vederea înlăturării guvernului condus de premierul şiit Nouri al-Maliki.

În ultima perioadă, în Irak s-a constatat o resuscitare a terorismului. După invadarea Irakului de o coaliţie condusă de SUA, în martie 2003, ţara s-a confruntat cu violenţe sângeroase soldate cu zeci de mii de victime, în majoritate proiectate de Al-Qaida.

Nivelul violenţelor, în principal interconfesionale, s-a diminuat semnificativ începând cu 2007 ca urmare a unei ofensive de anvergură a forţelor americane şi irakiene vizând securizarea ţării şi după ce mai multe triburi sunite au întors armele împotriva reţelei teroriste.

Ultimii soldaţi americani s-au retras din regiune în decembrie 2011.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu