luni, 4 februarie 2013

Israelul ia în considerare instaurarea unei zone tampon în Siria după căderea lui Assad

Tel Aviv, 3 feb /Agerpres/ - Israelul ia în considerare instaurarea unei zone tampon pe teritoriul sirian pentru a împiedica apropierea grupurilor radicale de frontiera sa dacă regimul preşedintelui Bashar al-Assad se va prăbuşi, au declarat duminică, pentru AFP, surse de securitate.

'Comandamentul militar de nord are un plan pentru 'ziua de după', considerând că, atunci când Bashar al-Assad nu va mai fi preşedintele Siriei, va exista temerea că vor fi văzute elemente teroriste încercând să se apropie de bariera' care marchează frontiera israeliană, au explicat sursele citate.

'Prin urmare, vor să creeze un fel de zonă tampon pe teritoriul sirian şi vor face cunoscut acest lucru întregii lumi. Pentru a împiedica apropierea de barieră a teroriştilor fără ca noi să-i putem împiedica, fără ca noi să-i putem vedea', au adăugat sursele.

'Este o zonă tampon care va aparţine Siriei, nu vom invada teritoriul sirian', au insistat sursele. Ele au explicat că planurile sunt în stadiul iniţial şi nu au precizat cât de extinsă ar urma să fie zona tampon.

Intervievat de AFP, un purtător de cuvânt militar a refuzat orice comentariu asupra acestor planuri, reamintind că noua barieră de securitate de-a lungul aliniamentului de încetare a focului cu Siria de pe Platoul Golan este aproape finalizată.

Israelul a confiscat o parte din Platoul Golan în timpul războiului din iunie 1967, după care l-a anexat în 1981, chiar dacă demersul nu a fost recunoscut niciodată de comunitatea internaţională.

În mai şi iunie 2011, armata israeliană a deschis focul asupra unor refugiaţi palestinieni care au încercat să treacă această barieră, omorând circa 30 de persoane conform ONU, care are 1.200 de 'căşti albastre' neînarmate de-a lungul aliniamentului de încetare a focului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu