joi, 7 februarie 2013

Ministrul ungar de Externe confirmă poziţia ambasadorului privind autonomia Ţinutului Secuiesc


BUDAPESTA (MEDIAFAX) - Ministrul ungar de Externe Janos Martonyi a anunţat joi că nimic din ceea ce a declarat ambasadorul ungar în România pe tema autonomiei Ţinutului Secuiesc "nu deviază de la poziţia Guvernului ungar", relatează MTI.
Răspunzând unei întrebări în cadrul unei conferinţe fără legătură cu acest subiect, Martonyi a declarat că Ungaria şi-a menţinut o poziţie clară privind eforturile pentru asigurarea autonomiei Ţinutului Secuiesc, în ultimii 22 de ani. Dacă o comunitate pretinde o formă de autonomie în mod democratic, societatea majoritară trebuie să ia în considerare cererea, a declarat el.
În ceea ce priveşte interzicerea de către România a arborării steagului secuiesc pe clădirile publice, Martonyi a afirmat că Ungaria va acţiona ca partener în rezolvarea situaţiei.
"Fără îndoială, România este într-o poziţie în care trebuie să ia măsuri; procedurile judiciare iniţiate în legătură cu arborarea steagului în România trebuie abandonate", a declarat el.
Martonyi a declarat, de asemenea, că va discuta cu omologul său român, Titus Corlăţean, în cursul după-amiezii de joi.
El a afirmat că situaţia trebuie gestionată cu clam, nu în atmosfera în care este ea prezentată de presa din România.
Este foarte important "să nu începem lupta steagului", a declarat ministrul ungar. În ultimele câteva luni, i s-a transmis României că relaţiile bune şi parteneriatul strategic dintre cele două ţări ar putea fi puse în pericol, a adăugat el. În timp ce răspunsul a fost deseori că nu există motive de îngrijorare, măsurile româneşti pe tema steagului secuiesc "aparţin categoriei gesturilor negative". El a declarat că dreptul unei comunităţi de a afişa un simbol este în prezent un "minim european".
Joi dimineaţă, secretarul de stat în Ministerul ungar de Externe Zsolt Nemeth a declarat că Ungaria va lua măsuri diplomatice în privinţa interzicerii de către România a simbolurilor etnice, adăugând că detalii vor fi anunţate în cursul zilei.
Miercuri seara, ministrul român de Externe, Titus Corlăţean, l-a criticat pe ambasadorul ungar la Bucureşti, Oszkar Fuzes, pentru sprijinul exprimat de acesta faţă de autonomia Ţinutului Secuiesc, afirmând că dacă nu se va întoarce în limitele mandatului, partea română va lua măsuri pentru încetarea acestuia.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu