vineri, 8 februarie 2013

Parlamentul turc adoptă o lege împotriva finanţării terorismului

Ankara, 8 feb /Agerpres/ - Parlamentul turc a adoptat, joi seară, o lege care prevede îngheţarea averilor grupurilor considerate a fi teroriste, conformându-se astfel unei cereri în acest sens din partea Grupului de Acţiune Financiară Internaţională (GAFI), a afirmat vineri o sursă parlamentară, citată de AFP.

Textul vizează în principal Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK, interzis), aflat într-un conflict armat împotriva forţelor de la Ankara din 1984, a precizat aceeaşi sursă.

Grupul de acţiune financiară internaţională pentru lupta împotriva spălării de bani a acordat Turciei termen până la 22 februarie pentru adoptarea acestei legislaţii, care prevede pedepse de până la zece ani de închisoare pentru finanţarea unei mişcări teroriste.

În caz contrar, Ankara ar fi putut fi exclusă din cadrul acestui organism internaţional, care numără 36 de state membre.

Turcia dispune deja de o legislaţie naţională în domeniul luptei împotriva spălării de bani, care însă nu menţionează clar 'crimele teroriste'.

Opoziţia parlamentară a denunţat noua lege, estimând că aceasta ar putea fi utilizată în mod abuziv împotriva persoanelor bănuite de finanţarea terorismului pentru a le deposeda de averile lor.

Înainte de a intra în vigoare, legea trebuie să fie promulgată de preşedintele Abdullah Gül, care are la dispoziţie două săptămâni pentru aceasta.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu