miercuri, 6 februarie 2013

Mali: Trupele franceze vor începe să se retragă 'începând cu martie'

Paris, 6 feb /Agerpres/ - Trupele franceze vor începe să se retragă din Mali 'începând cu martie, dacă totul merge conform planului', a declarat ministrul afacerilor externe Laurent Fabius într-un interviu pentru ediţia de miercuri a cotidianului Metro, relatează AFP.

'Cred că, începând cu martie, dacă totul merge conform planului, numărul trupelor franceze va scădea', a declarat Fabius. Franţa a angajat aproape 4.000 de soldaţi în Mali.

'Franţa nu are vocaţia de a rămâne pentru mult timp în Mali. Africanii şi malienii sunt cei care trebuie să fie garanţii securităţii, integrităţii teritoriale şi suveranităţii acestei ţări', a reiterat şeful diplomaţiei franceze.

'De aceea, vom preda treptat ştafeta către MISMA (misiunea militară africană). Noi vom continua să acţionăm în nord, unde există încă focare de terorism', a adăugat Fabius.

Această forţă africană ar urma să cuprindă în final circa 6.000 de soldaţi, din care doar 2.000 se află deja în Mali. De asemenea, un contingent separat de 2.000 de trupe din Ciad este aproape în întregime desfăşurat.

'O primă fază a fost realizată, într-un mod foarte eficient, şi anume blocarea grupărilor teroriste şi recucerirea oraşelor' din nord, a mai declarat Fabius.

'Grupările narcoteroriste au fost oprite, graţie loviturilor. Însă se mai pot produce acţiuni individuale. Trebuie să rămânem în gardă, atât în Mali cât şi în ţările vecine. Toată lumea trebuie să aibă în vedere că riscul este încă prezent', a continuat ministrul de externe în interviul menţionat.

Franţa şi-a lansat operaţiunea militară în Mali la 11 ianuarie pentru a bloca o ofensivă către sud a grupărilor armate islamiste care controlau nordul ţării de peste nouă luni. De atunci au fost recucerite marile oraşe din nord, Gao şi Tombouctou, iar la Kidal, în nord-est, soldaţii francezi controlează aeroportul, iar oraşul este 'securizat' de circa 1.800 de militari din Ciad, potrivit Parisului.

Pentru prima dată, autorităţile franceze au publicat marţi un bilanţ al luptelor dintre soldaţii francezi şi malieni şi grupările islamiste din Mali: 'Sute' de islamişti au fost ucişi de la 11 ianuarie în Mali în 'lovituri aeriene' ale forţelor franceze şi 'lupte directe şi frontale la Konna şi Gao', potrivit marţi Ministerului Apărării de la Paris, care a anunţat pentru prima dată oficial un bilanţ.

Întrebat de AFP în legătură cu bilanţul luptelor după mai mult de trei săptămâni de intervenţie militară, Ministerul Apărării a precizat că 'sute' de combatanţi islamişti au fost ucişi în 'lovituri aeriene' franceze asupra vehiculelor descoperite transportând bărbaţi sau material de război şi în 'lupte directe, frontale la Konna şi Gao'.

Ministerul a refuzat să dea un bilanţ precis, subliniind că nu este cazul să se angajeze într-o numărătoare macabră.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu