joi, 7 februarie 2013

Părinţii înţelepciunii, duşmanii înşelăciunii

   
În cursul zilei de ieri, 6 februarie a.c., o femeie din Băile Herculane a sesizat poliţia cu privire la faptul că a fost înşelată.
Femeia a fost apelată pe telefonul fix de către un bărbat ce s-a recomandat a fi nepotul său şi i-a spus că a fost implicat într-un accident rutier în urma căruia o fetiţă de 10 ani a fost rănită şi are nevoie de 1000 euro pentru a se înţelege cu părinţii acesteia. Pentru a fi credibil, bărbatul i-a cerut victimei un număr de telefon mobil pentru a fi contactată de un „avocat”. La câteva minute femeia a fost apelată de aşa-zisul avocat care i-a cerut să depună într-un cont suma de 4000 lei ţi să cumpere două cartele reîncărcabile de câte 25 euro.
Femeia a depus banii şi a cumpărat şi cartelele. La scurt timp timp bărbatul a sunat din nou şi a zis că mai are nevoie de încă 6000 lei pentru că s-a agravat starea de sănătate a fetiţei.
Victima şi-a sunat într-un final ginerele care l-a sunat pe nepot şi a constatat că nu a fost implicat în niciun accident rutier.
Cu ocazia cercetărilor efectuate a fost identificat bărbatul care a sunat, acesta fiind H.NICU, în vârstă de 23 ani, din Galaţi.
Aşadar, dacă vi se solicită la telefon să trimiteţi bani:
     verificaţi la sursă orice informaţie prin care vi se cere să trimiteţi bani, prin terţi sau prin servicii de transferuri financiare rapide, unor rude despre care vi se spune o poveste, de obicei impresionantă;
nu trimiteţi bani celor care vă solicită acest lucru prin telefon; trebuie să ştiţi că în caz de accident nu este nevoie de bani, ci de îngrijiri medicale de urgenţă care sunt gratuite sau care sunt acoperite de poliţa RCA;
întotdeauna verificaţi dacă informaţia este adevărată, chiar sunând la inspectoratul de poliţie din judeţul pe raza căruia vi s-a spus că a avut loc accidentul (numerele de telefon ale tuturor inspectoratelor de poliţie judeţene sunt disponibile pe http://www.politiaromana.ro/unitati_teritoriale.htm, apoi click pe judeţul respectiv);
sunaţi pe numărul de telefon pe care comunicaţi de obicei cu presupusa victimă sau chiar mergeţi la locul presupusului accident dacă este suficient de aproape;
nu daţi curs cererii apelantului de a trimite bani sau coduri de reîncărcare pentru cartele de telefonie mobilă.
   
    Este posibil să primiţi un telefon sau un mesaj în care sunteţi anunţaţi că aţi câştigat un premiu neaşteptat. În acest caz:
manifestaţi prudenţă atunci când vi se aduce la cunoştinţă că aţi câştigat un premiu la un concurs la care nu aţi participat vreodată; simpla utilizare a serviciilor unui furnizor (de telefonie, CATV etc.) nu presupune înscrierea automată la vreun concurs, fără consimţământul abonatului. Este cât se poate de clar că dacă nu v-aţi înscris la un concurs nu puteţi fi în niciun caz câştigător!
nu achitaţi niciodată în avans sume de bani pentru ridicarea unor premii; plata impozitelor sau a altor taxe se realizează după încasarea premiilor;
verificaţi din mai multe surse pentru a vă convinge că nu este o înşelătorie; sunaţi la operatorul de telefonie sau societatea/instituţia care a organizat presupusul concurs.
    Respectând aceste sfaturi simple, bugetul dvs. nu va avea de suferit!

   

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu