joi, 7 aprilie 2011

CINE E DE VINĂ CĂ SE SPARG BĂNCILE?


Întrebarea din titlu e tipic românească! La noi, la români, trebuie să fie mereu cineva de vină! Şi totuşi... Scrie Bebiţă Boanţă pe FB că s-a mai spart o bancă, în Bucureşti, şi au dispărut doar 6000 de euro. În urmă cu trei săptămâni a fost un control şi li s-a recomandat să asigure şi paza umană. Nu aveau pază, dar banca are camera de supraghere în interior", a declarat Diana Sarca, purtător de cuvânt Poliţia Capitalei. Asta mă face să spun din nou cîteva lucruri.

1. Încă din 2009, Asociaţia Română a Specialiştilor în Securitate şi companiile private de pază şi securitate încearcă să modifice legea 333/2003 care reglementează activitatea acestor companii. Prin legea românească, CPS româneşti le este interzis să deţină propriile arme, agenţii care au în protecţie transportul banilor le este interzis să folosească pistoletele din dotare, iar dacă un astfel de agent de securitate imobilizează un atacator, conform legii româneşti, aceştia trebuie rugaţi frumos să stea liniştiţi, eventual să nu fie violenţi, pînă cînd vine poliţia să-i reţină. Această inepţie există doar în România.
2. Modificarea legii 333, presupune un alt grad de vigilenţă din partea Poliţiei Române şi, în primul rînd, asumarea responsabilităţii protecţiei cetăţenilor, bunurilor şi valorilor, de către ministrul de interne.
3. Băncile comerciale care acţionează în România nu au nici un interes să angajeze firme de protecţie şi pază, nici cu pază umană şi nici electronică. Toate aceste măsuri costă, ori o ţară din Lumea a 3-a, ca România, nu merită atîra risipă chezaro-crăiască! Banii aflaţi în bancomate, sau în casierii sînt, oricum, asiguraţi şi recuperaţi din comisioanele nesimţite percepute de la populaţie! Guvernul României, care poate fi numit Guvernul Urzica, este de vină că nu obligă băncile comerciale să facă dovada asigurării securităţii fiecărei sucursale deschise oriunde, în ţară. Fără această dovadă băncile nu ar trebui lăsate să deschidă aceste sucursale!

Sînt sigur că şi aceste rînduri vor rămîne scrise în van. Nimic nu se va schimba, mai ales în ceea ce priveşte interesul şi siguranţa simplului cetăţean! Pe loc repaus!

2 comentarii:

  1. o alta abordare,pe langa modificarea legii 333, ar putea fi o colaborare cu firmele de asigurare, astfel ele sa nu mai despagubeasca bancile ce nu fac dovada ca au un minim de masuri de securitate implementate. dumneavoastra ce parere aveti?

    RăspundețiȘtergere