vineri, 29 aprilie 2011

LA MULŢI ANI, VETERANI!


Au fost zile memorabile, cînd multor români, le-au rămas trupurile pe diferite meleaguri.
Aceia care au avut norocul şi i-a ajutat bunul Dumnezeu, au reuşit să se întoarcă la casele lor. Ei, fără nici un fel de comentariu, au dreptul şi meritul istoric de a purta titlul şi mîndria onorabilă de veterani de război.

Astfel, s-a prevăzut în Constituţia României, la art. 108 şi în HG nr. 1222/10 octombrie 2007, ca în data de 29 aprilie să fie sărbătorită „Ziua Veteranilor de Război“.

Trecînd anii, mulţi după războiul din 1941-1945, mulţi dintre veterani au părăsit viaţa pămîntească şi de aceea merită ca în fiecare an de 29 aprilie, să ne aducem aminte de ei şi să păstrăm un moment de reculegere pentru ei. Întrucît în lege sînt prevăzute şi drepturile soţiilor acestora, să fie şi pentru ele acelaşi lucru.
Pentru cei care mai sînt în viaţă, din grija lui Dumnezeu, avînd o vîrstă înaintată, să le dorim din toată fiinţa noastră „Multă sănătate şi La Mulţi Ani“.

Titlul de veteran de război a apărut în 1902, prin Înalt Decret Regal. Speranţa mea este ca acest titlu să fie purtat, cu mîndrie, şi de militarii români care au luptat, ani buni, în teatrele de operaţii din Iraq, Afganistan sau Balcani. Pentru că îl merită cu prisosinţă! Aşa să ne ajute Dumnezeu!

Astăzi, 29 aprilie, Ministerul Apărării Naţionale şi Asociaţia Naţională a Veteranilor de Război organizează, în Bucureşti şi în garnizoanele din ţară, la Reşiţa, evident, o serie de manifestări cu ocazia Zilei Veteranilor de Război.

În Bucureşti, vor avea loc ceremonii militare de depuneri de coroane de flori din partea ministrului apărării naţionale Gabriel Oprea, a Ministerului Apărării Naţionale şi a Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război, la Mormântul Ostaşului Necunoscut (Parcul Carol I, ora 09.30), la Monumentul Eroilor Militari Români Căzuţi la Datorie (Palatul Naţional al Copiilor, ora 11.00), la Cimitirul Militar Ghencea (ora 11.00) şi la Monumentul Eroilor din al Doilea Război Mondial (Universitatea Naţională de Apărare „Carol I”, ora 12.00). Ziua veteranilor de Război va fi sărbătorită, începînd cu ora10, şi la Reșița printr-o adunare solemnă. Manifestarea se va desfășura în incinta Casei de Cultură din municipiu. La eveniment vor participa reprezentanți ai autorităților publice locale, ai asociaților și fundațiilor, veterani de război, precum și cadre militare în rezervă și în retragere. Adunarea solemnă va fi organizată de Asociația Naționala a Veteranilor de Război, filiala Caraș-Severin și Garnizoana Reșița.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu