marți, 5 aprilie 2011

MILITARII MOLDOVENI LA VIKING


Un grup de militari ai Armatei Naţionale va participa în premieră la exerciţiul multinaţional „Viking”, care va avea loc în Suedia, în perioada 5 - 17 aprilie 2011.

Şeful Serviciului relaţii publice al Ministerului Apărării, locotenent-colonelul Alexandru Josan, a informat că „Viking 2011” este un exerciţiu multinaţional de comandament şi stat major asistat pe calculatoare, iar Armata Naţională va detaşa la exerciţiu opt ofiţeri cu experienţă. „Scopul exerciţiului este antrenarea contingentelor militare, poliţiei şi autorităţilor locale în misiuni de planificare şi conducere a operaţiunilor de menţinere a păcii sub egida ONU sau operaţii de răspuns la criză”, a relatat Alexandru Josan.

Grupul de militari moldoveni va fi condus de maiorul Vitalie Micov şi va activa în diferite structuri şi funcţii de stat major din cadrul brigăzii multinaţionale din Suedia.

Potrivit sursei citate, exerciţiul „Viking 2011” va avea loc concomitent în opt ţări, iar la cea de-a cincia ediţie a exerciţiului vor fi antrenaţi circa 1800 de militari şi 500 de civili din 24 de ţări membre NATO şi partenere ale Programului “Parteneriat pentru Pace” (PpP). Trupele implicate vor fi dislocate în Suedia, Germania, Austria, SUA, Irlanda, Georgia, Finlanda şi Uniunea Africană.

De menţionat că datorită Programului PpP, R.Moldova are posibilitatea de a coopera în domenii precum controlul democratic asupra forţelor armate, lupta împotriva terorismului, planificarea urgenţelor civile şi realizarea interoperabilităţii.

Totodată, ţările partenere pot alege din mai mult de 1.400 de activităţi individuale specifice, inclusiv vizite ale echipelor de experţi, ateliere de lucru, cursuri şi exerciţii militare.

R. Moldova a aderat la Programul PpP la 16 martie 1994, fiind al 12-lea stat care a semnat documentul cadru.

Cele 26 de ţări participante în prezent la PpP formează un grup divers din punct de vedere geografic, care include state din Europa de Vest, foste republici sovietice din Caucaz, Asia Centrală şi din alte regiuni, precum şi ţări care aspiră la obţinerea statutului de membru al Alianţei Nord-Atlantice.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu