marți, 5 aprilie 2011

"GOLĂNII" IRANIENE



După ce guvernul saudit a acuzat Iranul că s-ar fi implicat în mişcările de contestare ale conducerii Bahrainului, aceasta a trimis trupe în emiratul din Golf. Reacţia Iranului nu s-a lăsat aşteptată acesta cerând retragerea forţelor saudite din Bahrain şi a acuzat Riyadul că “se joacă cu focul” în ţările Golfului.

Arabia Saudită a acuzat Iranul de ingerinţe în afacerile ţărilor din Golf, după ce regimul de la Teheran afirmase că autorităţile saudite “s-a jucat cu focul” decizând trimiterea de trupe în Bahrain.

“Declaraţia iraniană ignoră cu bună ştiinţă ingerinţele Iranului în afacerile ţărilor din regiune şi încălcarea independenţei şi suveranităţii acestora”, a declarat un purtător de cuvânt al autorităţilor saudite.

Comisia pentru afaceri externe şi securitate naţională a Parlamentului iranian a cerut, joi, retragerea forţelor saudite din Bahrain şi a acuzat Riyadul că “se joacă cu focul” în ţările Golfului.

Purtătorul de cuvânt saudit a acuzat Teheranul că “alimentează tensiunile confesionale din regiune, nu respectă regulile de bună vecinătate, aşa cum este cazul în Kuwait, unde a fost descoperită o reţea de spionaj care are legături cu cercurile oficiale iraniene”.

Iranul “ignoră faptul că nu are dreptul să încalce suveranitatea Bahrainului, să se amestece în afacerile ţărilor din Golf şi să nege acestor ţări posibilitatea de a face apel la forţele Scutului peninsulei”, a adăugat purtătorul de cuvânt oficial saudit.

Arabia Saudită a trimis trupe în Bahrain, în cadrul forţei comune a ţărilor membre ale Consiliului de Cooperare al Golfului, pentru a pune capăt mişcării de contestare şiite din monarhia sunnită.

Kuwaitul a decis joi să expulzeze mai mulţi diplomaţi iranieni, acuzaţi de conspiraţie împotriva securităţii emiratului, declanşând o criză bilaterală gravă. Măsura a fost anunţată după ce o instanţă din Kuwait a condamnat la moarte doi iranieni şi un kuwaitian, acuzaţi de spionaj în favoarea Teheranului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu