miercuri, 27 aprilie 2011

Sase soldati din ISAF, ucisi la Kabul de un pilot afgan. Talibanii isi asuma responsabilitatea atacului

HotNews.ro

Sase militari din coalitia internationala ce actioneaza in Afghanistan (ISAF) au fost ucisi miercuri dupa ce un pilot din Fortele Aeriene afgane a deschis focul asupra lor, intr-o cladire aflate pe aeroportul din capitala Kabul, a anuntat ISAF intr-un comunicat citat de Reuters. ISAF nu a oferit detalii despre incident sau despre nationalitatea soldatilor ucisi. Talibanii si-au asumat responsabilitatea atacului.

Ministerul afgan al Apararii a precizat ca pilotul a deschis focul dupa ce a avut un schimb de replici cu soldatii din trupele internationale.

NATO a confirmat ca soldati straini se afla printre victime, insa nu a precizat despre cati anume este vorba.

Mai multe persoane ar fi fost ranite in timpul incidentului care a avut loc la ora locala 11, in interiorul unei cladiri folosite de fortele aeriene afgane.

Un purtator de cuvant al Ministerului Apararii de la Kabul, generalul Mohammad Zahir Azimi, a declarat ca pilotul afgan a fost ucis in schimbul de focuri. Potrivit oficialului, atacatorul era pilot militar de peste 20 de ani.

Un alt pilot a afirmat ca atacatorul se numeste Ahmad Gul, in varsta de 50 de ani, originar din districtul Tarakhail, in provincia Kabul.

Pe de alta parte, intr-un mesaj adresat Associated Press, talibanii si-au asumat responsabilitatea pentru atac, afirmand ca atacatorul a ucis noua soldati straini si cinci militari afgani. Talibanii sustin ca persoane din interiorul bazei l-au ajutat pe atacator sa patrunda in cladire.

Autoritatile nu au putut sa confirme declaratiile talibanilor.

Incepand din martie 2009, coalitia internationala a raportat 20 de incidente in care membri ai fortelor afgane sau persoane deghizate in uniforme ale armatei afgane au atacat soldati straini, ucigand 36 dintre ei. Vineri, 1 aprilie, Forţele Aeriene Române au preluat oficial comanda Aeroportului Internaţional din Kabul (KAIA), Afganistan, de la Forţele Aeriene Ungare. Aerodromul deserveşte zilnic între 450 şi 500 de zboruri diferite, într-o zonă aflată în permanenţă sub semnul ameninţărilor teroriste.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu