sâmbătă, 23 aprilie 2011

Siria: Zeci de oameni au fost ucisi in "cea mai sangeroasa zi a protestelor


HotNews.ro

Fortele de securitate siriene au ucis zeci de protestatari, vineri, o zi pe care activistii pentru drepturile omului au descris-o drept "cea mai sangeroasa zi de la inceputul demonstratiilor impotriva presedintelui Bashar al-Assad", informeaza Reuters.

Activistul Ammar Qurabi estimeaza ca cel putin 49 de persoane au fost ucise vineri in principalele orase ale tarii, indeosebi din cauza ranilor cauzate de gloante, dar si a intoxicarii cu gaze lacrimogene. Potrivit lui Qurabi, mai multe persoane au fost ranite si aproximativ 20 sunt inca date disparute.

Fortele de securitate siriene au deschis focul asupra activistilor pro-democratie care protestau in orasul Hama (centrul Siriei), pentru a-i impiedica sa ajunga aproape de un sediu al partidului de guvernamant Baath, a relatat un martor pentru Reuters.

Mii de persoane au demonstrat in "Vinerea cea Mare" in mai multe orase din Siria, cerand "rasturnarea de la putere a regimului" presedintelui Bashar al-Assad. Protestele vin la o zi dupa ce presedintele Assad a anuntat abolirea starii de urgenta aflata in vigoare de aproape 50 de ani - aceasta fiind una dintre principalele cereri ale activistilor pro-democratie.

Starea de urgenta a fost instituita in 1963, anul in care partidul presedintelui Assad a ajuns la putere, pentru a fi invocata in cazul arestarilor abusive si pentru a anihila opozitia. Actualul lider al opozitiei, Haitham al-Maleh spune insa ca gestul de joi este nesemnificativ pentru ca nu este intarit de existenta unei justitii independente si de diminuarea puterii alocate fortelor de securitate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu