miercuri, 30 iunie 2010

ACŢIUNILE COMPLEXE DE COMBATERE A EVAZIUNII FISCALE CU LEGUME ŞI FRUCTE

În perioada 24 – 30 iunie a.c., poliţiştii de investigarea fraudelor, sub coordonarea Direcţiei de Investigare a Fraudelor din cadrul I.G.P.R., au acţionat la nivel naţional pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale prin achiziţii intracomunitare şi importuri de legume-fructe şi flori din ţările Uniunii Europene şi din spaţiul extracomunitar.

Acţiunea, derulată sub coordonarea şefului Poliţiei Române, chestor principal de poliţie Petre Tobă şi a preşedintelui ANAF, Sorin Blejnar, a vizat verificări privind legalitatea achiziţiilor intracomunitare pe parcursul tranzacţiilor comerciale de la furnizorii externi, operatorii de transport internaţional, importatorii, depozitarii de legume şi fructe, precum şi toate tranzacţiile de vânzare către piaţa internă en-detail.
În perioada menţionată poliţişti din cadrul Serviciului de Investigare a Fraudelor al I.P.J. Caraş-Severtin în cooperare cu specialişti ai Gărzii Financiare şi inspectori din cadrul Autorităţii Naţionale a Vămilor, au acţionat la nivelul judeţului, pentru identificarea şi sancţionarea ilegalităţilor îb dom comercial leg si fru ct, fiind verificate 24 de societăţi comerciale.
Până în prezent a fost constatată o singură infracţiune la Legea 241/2005, privind evaziunea fiscală, la nivelul inspectoratului fiind în cercetare şi alte dosare cu acest gen de infracţionalitate.
Cu ocazia controalelor efectuate au fost aplicate 14 contravenţii de natură economică, valoarea amenzilor aplicate fiind de aproximativ 10.000 lei.
Totodată, au fost ridicate şi indisponibilizate, în vederea confiscării, aproximativ 1.000 kilograme de legume şi fructe, ce erau comercializate fără documente de provenienţă .
Verificările efectuate au evidenţiat practici ilegale precum neevidenţierea vânzărilor şi cumpărărilor de legume şi fructe, livrarea de mărfuri fără documente legale sau utilizarea de documente contabile falsificate.
Acţiunea continuă şi vizează legalitatea tuturor operaţiunilor de import sau achiziţii intracomunitare.

Exemple:

A. S., în calitate de administrator al unei societăţi comerciale din Oraviţa, în cursul anului 2009, a efectuat achiziţii intracomunitare de legume, în valoare de 42.944 euro, fără ca aceste achiziţii să fie înregistrate în contabilitate, sustrăgându-se de la plata obligaţiilor fiscale la bugetul consolidat al statului.

La nivelul Serviciului e Investigare a Fraudelor al I.P.J. se află în lucru dosarul penal privind o societate comercială din zoana municipiului Caransebeş, al cărui administrator, în anul 2008, a efectuat achiziţii intracomunitare de legume în valoare de 96.835 euro în baza unor documente falsificate.


Insp. ADRIANA BEŢA

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu