joi, 19 ianuarie 2012
A cincea zi de proteste în Bucureşti şi în ţară; joi, miting de amploare al opoziţiei în Capitală
Bucureşti, 18 ian /Agerpres/ - Acţiunile de protest s-au încheiat, miercuri seara, în întreaga ţară, fără evenimente, au declarat, pentru AGERPRES, oficiali ai Ministerului Administraţiei şi Internelor.
Aceştia au precizat că doar în Bucureşti continuă acţiunea de protest dar că şi la Piaţa Universităţii a început acţiunea de defluire a manifestanţilor.
Capitala a fost, miercuri, în cea de-a şasea zi de proteste. Manifestanţii au scandat lozinci împotriva preşedintelui şi a premierului şi au cerut demisia lor. Oamenii au scandat ''obişnuitele'' lozinci - ''Demisia'', ''Ultima soluţie, încă o revoluţie'', ''Orice schimbare începe cu primul pas. Afară din casă'', ''Băsescu nu uita, asta nu e ţara ta'', 'Vrem pensia înapoi!', 'Anticipate!', 'Dacă vă pasă, ieşiţi din casă!'.
O ''noutate'' a fost pancarta unui bucureştean pe care se putea citi ''Vreau: oameni educaţi, de calitate şi bun simţ. Noi modele pentru societate, pentru copiii şi tinerii români''.
Până la ora 20,00 au fost conduse la secţie cinci persoane, trei pentru deţinere de substanţe interzise şi alte două pentru port de armă albă. Cei cinci intenţionau să intre în piaţă şi să se alăture protestatarilor.
În Dolj, peste 500 de persoane au protestat în Piaţa ''Mihai Viteazul''. Numărul celor adunaţi la mitingul din centrul oraşului a fost mai mare decât în serile precedente, iar protestatarii mult mai vocali. Dacă unii dintre manifestanţi au fluierat, alţii au strigat ''Demisia, demisia!'', ''Bucureşti nu uita, Craiova-i de partea ta!'', ''Jos Băsescu, jos Guvernul!''. Craiovenii au purtat drapele şi pancarte pe care se putea citi ''Demisia'', ''Preşedintele jucător ne-a vândut străinilor''.
În Argeş câteva sute de oameni au participat la protestele din Piteşti, Câmpulung Muscel şi Curtea de Argeş. Aproximativ 350 de oameni au luat parte la un miting autorizat care s-a desfăşurat în centrul municipiului Câmpulung Muscel. La Curtea de Argeş, peste o sută de protestatari au ieşit în stradă pentru a treia zi consecutiv.
Un nou protest, organizat de această dată de Uniunea Social Liberală, este programat să se desfăşoare la Piteşti joi, cu începere de la ora 16,00.
Aproximativ 400 de cetăţeni au protestat la Târgu Mureş împotriva Guvernului şi preşedintelui.
Participanţii au făcut apel la unitatea românilor şi maghiarilor pentru a lupta împotriva corupţiei, afişând inclusiv un banner în limba maghiară prin care se punea întrebarea dacă vicepremierul Marko Bela, ministrul Mediului, Laszlo Borbely, senatorul Gyorgy Frunda şi deputaţii Attila Kelemen şi Karoly Kerekes mai reprezintă interesele celor care i-au ales. Pe lângă solicitările de demisie a liderilor PDL, inclusiv a vicepreşedintelui formaţiunii, Dorin Florea, primarul din Târgu Mureş, manifestanţii au scandat lozinci şi împotriva prefectului de Mureş, Marius Paşcan, precum şi împotriva preşedintelui Consiliului Judeţean Mureş, Lokodi Edita Emoke, din partea UDMR. Unii dintre protestatari au aruncat cu bani mărunţi către clădirea Palatului Administrativ din Târgu Mureş, arătând că acela este nivelul fondurilor europene absorbite. În cea de-a cincea seară, la mitingul neautorizat, printre protestatari s-au aflat liderul PSD Târgu Mureş, Dragoş Popa, secretarul general al PSD Mureş, Cornel Brişcaru, care este candidatul USL la Primăria Târgu Mureş, o serie de membri ai PNL, reprezentanţi ai sindicatelor, ai revoluţionarilor, precum şi o serie de opozanţi ai UDMR.
La Râmnicu Vâlcea, 300 de manifestanţi au ieşit miercuri în stradă pentru a demonstra, în a patra zi consecutivă, împotriva guvernului, a preşedintelui ţării şi a prefectului de Vâlcea. Printre nemulţumirile vâlcenilor se numără nivelul de trai, lipsa locurilor de muncă, taxa auto şi comasarea alegerilor. Printre manifestanţi s-au aflat liderii filialelor judeţene a confederaţiilor sindicale, precum şi un număr de membri ai partidelor de opoziţie, prezenţi pentru a fi solidari cu manifestanţii.
În Vrancea mitingul antiguvernamental a adunat peste 500 persoane, printre acestea putând fi văzuţi şi parlamentarul PSD Angel Tîlvăr, parlamentarul PNL Nini Săpunaru, alţi lideri politici.
La Bucureşti, în contextul protestului desfăşurat la Piaţa Universităţii, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Generale de Jandarmi a Capitalei, Georgian Enache, a precizat că una dintre persoanele conduse la secţia de poliţie pentru că avea asupra sa substanţe interzise, era să fie luată la bătaie de protestatari din cauza unui banner care susţinea legalizarea marijuanei, însă a fost scos la timp dintre manifestanţi.
Joi sunt anunţate în ţară noi proteste, în unele localităţi ele fiind deja aprobate de primării.
USL organizează pentru ziua de joi un miting de protest la care sunt aşteptaţi să participe aproximativ 10.000 de oameni din Bucureşti şi din ţară.
Aproape 5.000 de membri şi simpatizanţi ai USL din filialele din judeţele din Muntenia vor sosi în Capitală, cei mai mulţi din Constanţa, Prahova şi Giurgiu.
Din organizaţiile USL din Transilvania vor fi prezenţi la Bucureşti aproximativ 3.000 de oameni, cei mai mulţi din Alba, Sibiu şi Mureş, iar din filialele din Moldova vor participa la acţiune în jur de o mie de persoane.
Majoritatea celor care vor fi prezenţi sunt membri şi simpatizanţi ai PNL, social-democraţii urmând să se solidarizeze cu acţiunea colegilor din USL prin organizarea unor mitinguri de protest în teritoriu.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu