vineri, 13 ianuarie 2012

Parisul suspectează o "manipulare" în cazul morţii jurnalistului Gilles Jacquier


PARIS (MEDIAFAX) - Preşedinţia franceză suspectează o "manipulare" a autorităţilor siriene care le-ar implica în moartea jurnalistului postului de televiziune France 2, Gilles Jacquier, ucis miercuri de un obuz la Homs (centru), afirmă vineri cotidianul Le Figaro, citat de AFP.
Citând "o sursă apropiată preşedintelui francez" Nicolas Sarkozy, cotidianul conservator susţine că aceasta a declarat: "înclinăm (să credem că este) o manipulare", subliniind că nu există "dovezi" în acest stadiu.
"Oficialii sirieni sunt singurii care ştiau că un grup de jurnalişti occicentali vitează Homs în ziua respectivă şi în ce cartier de aflau", a explicat această sursă pentru Le Figaro. "Nu putem crede într-un accident nefericit. Dar acesta pică tocmai bine pentru un regim care încearcă să descurajeze jurnaliştii străini şi diabolizează rebeliunea".
Autotităţile siriene au anunţat joi înfiinţarea unei comisii de anchetă privind circumstanţele morţii unui jurnalist francez. Încă de miercuri, preşedintele Sarkozy le-a cerut "să facă lumină în privinţa morţii unui bărbat care îşi făcea doar datoria de a informa".
Gilles Jacquier este primul jurnalist occidental ucis în Siria de la începutul revoltei populare împotriva regimului lui Bashar al-Assad, în urmă cu zece luni.
El a murit la Homs, epicentrul mişcării de contestare din Siria, în timpul căderii unui obuz peste ungrup de reporteri, aflaţi într-o incursiune autorizată de regim.
Comunitatea inetrnaţională le-a cerut autorităţilor să asigure protecţia jurnaliştilor pe teritoriul său.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu