luni, 9 ianuarie 2012

Geniştii Armatei Naţionale au nimicit peste 2260 obiecte explozive

CHIŞINĂU, Ianuarie 9, 2012 – Geniştii Armatei Naţionale au nimicit pe teritoriul R. Moldova 2267 obiecte explozive. Informaţia respectivă se conţine într-un raport de bilanţ privind activitatea geniştilor Armatei Naţionale în anul 2011.

Şeful secţiei geniu, locotenent – colonelul Mihail Semionov, a comunicat că geniştii Armatei Naţionale au îndeplinit în total 253 misiuni de deminare. Analiza efectuată demonstrează că geniştii Armatei Naţionale au fost solicitaţi să intervină cel mai frecvent în raionale Ştefan - Vodă, Căuşeni, Anenii -Noi, Ungheni, Orhei, Făleşti, Călaraşi, Comrat, Ialoveni, Străşeni, Criuleni şi municipiul Chişinău.

Potrivit sursei citate, Batalionul geniu „Codru” este subunitatea care a îndeplinit cele mai multe misiuni de deminare în anul 2011. Subunitatea dislocată în localitatea Negreşti, raionul Străşeni, a executat pe teritoriul naţional 205 misiuni de deminare şi a nimicit 1499 obiecte explozive. Totodată, grupele de deminare din Brigăzile de infanterie motorizată „Moldova” din Bălţi, „Ştefan cel Mare” din Chişinău şi „Dacia” din Cahul, au executat 48 misiuni de deminare în diferite localităţi ale ţării.

Geniştii Armatei Naţionale susţin că cel mai frecvent pe teritoriul R. Moldova sînt depistate proiectile de artilerie de calibru 152 mm, 122 mm, 105 mm şi 76 mm. În afară de aceasta, în lista muniţiilor dezamorsate cel mai des de geniştii Armatei Naţionale, sînt bombele de aviaţie cu greutatea de 250 kg, 100 kg şi 50 kg, precum şi minele de aruncător de mine de diferit calibru.

De menţionat că din numărul total al obiectelor explozive nimicite în anul 2011 de geniştii Armatei Naţionale, 97 la sută sînt din perioada războiului II mondial, iar alte trei procente din timpul conflictul armat de pe Nistru.

Subliniem că în Armata Naţională sînt create şase grupuri de deminare care acţionează în zona de nord, centru şi sud a R. Moldova. Misiunile îndeplinite de geniştii Armatei Naţionale includ cercetarea, depistarea, identificarea, neutralizarea, transportarea şi nimicirea obiectelor explozive depistate pe teritoriul naţional.


Pentru informaţii contactaţi:
Locotenent – colonel Alexandru JOSAN, Şef Serviciul Relaţii Publice,
Tel: +373 22 252090, +373 079707243

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu