joi, 13 septembrie 2012

Nu vă lăsaţi victime înşelăciunilor: spuneţi nu „ofertelor”


Un bărbat în vârstă de 43 ani din Sibiu a ajuns la sediul Poliţiei Municipiului Caransebeş, prins fiind in flagrant de oamenii legii când încerca să păcălească o tânără să cumpere un inel.
Modul în care acesta a acţionat este unul foarte inventiv, totul petrecându-se pe strada Mihail Halici din Caransebeş, în după-amiaza zilei de 11 septembrie. Mai exact, când a văzut că se apropie tânăra în vârstă de 20 ani, a aruncat un inel în faţa ei, iar apoi a părut surprins de existenţa bijuteriei şi, deşi a pretins că l-au găsit împreună a zis că nu are nevoie de el, iar contra unei sume de bani poate să îl păstreze ea. Pentru a primi o sumă mai mare a asigurat-o că inelul este din aur. Bărbatul nu a primit niciun ban fiindcă oamenii legii l-au condus la sediul poliţiei pentru cercetări, fiind întocmit un dosar penal pentru săvârşirea infracţiunii de tentativă la înşelăciune.
Acesta este unul din modurile de operare folosite de infractori pentru săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune. O altă „păcăleală”, tot cu bijuterii mai este practicată în special de femei şi anume ghicitul cu astfel de obiecte valoroase. După ce îşi alege victima, atent analizată să aibă bijuterii, o abordează chiar pe stradă şi sub diverse pretexte că ştie să ghicească în batistă îi cere victimei diverse bijuterii întrucât acesta reprezintă elementul esenţial. Înfractorul nu face decât să înlocuiască bijuteriile cu bucăţi de metale sau pietre pe care le înapoiază victimei, iar el se face nevăzut cu inelele, brăţările sau lănţişoarele veritabile.
Având în vedere că suntem în sezonul toamnei, cetăţenii trebuie să fie atenţi de unde îşi achiziţionează jgheaburile de scurgere a apei, fiindcă putem întâlni aşa-zişi „meseriaşi” care oferă material de bună calitate, dar şi manoperă, la preţuri foarte mici. Aceste oferte nu fac decât să fie pretextul pentru a intra în locuinţă şi profitând de neatenţia propietarului îi sustrage bani sau bunuri.
Chiar dacă nu sustrage bunuri, suma de bani pe care reuşeşte să o primească în urma „ofertei” este suficient de mare şi profitul pe măsură, iar păgubitul se alege cu marfă de slabă calitate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu