joi, 13 septembrie 2012

Armatele Chinei şi R. Moldova intensifică cooperarea bilaterală

Beijing, 13 septembrie 2012 – Relațiile de cooperare dintre armatele Republicii Populare Chineze și Republicii Moldova sunt în ascensiune și există toate premisele pentru dezvoltarea lor în viitor. Declarații în acest sens au fost făcute astăzi de miniștrii apărării Liang Guanglie și Vitalie Marinuța în cadrul unei întrevederi bilaterale la Beijing.

În cadrul întrevederii oficiale, miniștrii Liang și Marinuța au trecut în revistă stadiul actual al relațiilor moldo-chineze în domeniul militar, specificînd că pe parcursul ultimilor ani acestea au fost într-o dezvoltare continuă. În acest context, a fost menționată, în special, colaborarea în domeniul învățămîntului militar și cel medical, precum și schimbul de experiență în sfera transmisiunilor, tehnologiilor informaționale, etc.

Ministrul Liang Guanglie a mai specificat că partea chineză este interesată de dezvoltarea unor relații reciproc avantajoase cu Republica Moldova pe toate dimensiunile, inclusiv cea militară. ”Consider că noi putem organiza instruirea comună a militarilor noștri din unitățile de menținere a păcii în scopul dezvoltării interoperabilității în cadrul unor eventuale misiuni umanitare sau de lichidare a consecințelor calamităților naturale sub egida ONU. Evenimentele de ultimă oră din diferite zone ne demonstrează că militarii sunt cea mai eficientă forță, care poate interveni pentru a ajuta populația sinistrată”, a spus ministrul chinez al apărării.

La rîndul său, Vitalie Marinuța a adus mulțumiri autorităților de la Beijing pentru susținerea acordată Republicii Moldova, inclusiv în domeniul militar. Potrivit ministrului moldovean al Apărării, colaborarea dintre cele două armate este în beneficiul nu doar al instituțiilor militare ale Chinei și Moldovei, dar și a popoarelor celor două state. În acest context, Vitalie Marinuța a specificat că în urma granturilor oferite de partea chineză Armatei Naționale din ultimii ani s-a reușit implementarea unor proiecte de perfecționare a programelor de instruire a studenților de la Academia Militară ”Alexandru cel Bun”, precum și a militarilor din Batalionul 22 de menținere a păcii. Mai mult, unele utilaje medicale și ambulanțe, transmise de Armata RPC părții moldovenești sunt în dotarea unităților moldovenești de menținere a păcii dislocate în  Zona de securitate din raioanele de est ale Republicii Moldova.

În cadrul întrevederii, miniștrii apărării al Chinei și Moldovei au făcut un schimb de opinii vizavi de securitatea regională și mondială, evoluțiile politice, economice și militare din diferite zone. Vitalie Marinuța și Liang Guanglie au abordat și problemele de pregătire și instruire a forțelor de menținere a păcii, utilizarea lor în misiuni reale de acest gen în diferite teatre de operații. În acest context partea chineză s-a arătat interesată de experiența colegilor moldoveni de participare la asemenea operațiuni atât cu contingente militare, cât și cu observatori.

Ministrul Apărării  al Republicii Moldova, Vitalie Marinuța, efectuiază o vizită oficială în Republica Populară Chineză, în perioada 10 – 15 septembrie, la invitația omologului său Liang Guanglie. Agenda vizitei include întrevederi bilaterale cu conducerea de vîrf a Ministerului chinez al Apărării, Guo Boxing, vicepreședintele Comisiei Militare Centrale al RPC, vizitarea districtelor militare Shanghai și Shaanxi, precum și familiarizarea cu programul de studii și instruire a Centrul de instruire a forțelor de menținere a păcii și Universitatea Națională a Apărării.


Pentru informaţii contactaţi:
Locotenent – colonel Diana GRĂDINARU, Şef Serviciul Relaţii Publice,
Tel: +373 22 252090, +373 079704708


Abonaţi-vă la noutăţile Ministerului Apărării pe www.army.md
Vizitaţi-ne pe YouTube, Facebook, Flickr şi Twitter
YouTube: http://www.youtube.com/mdnationalarmy
Facebook: http://www.facebook.com/MDAarmy?sk=info#!/MDAarmy?sk=wall
Flickr: http://www.flickr.com/photos/army_md/
Twitter: http://twitter.com/#!/MD_NationalArmy


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu