luni, 24 septembrie 2012

Nave chineze intră în apele teritoriale japoneze

Tokio, 24 sep /Agerpres/ - Două nave de patrulare chineze au intrat luni dimineaţă într-o zonă considerată de Japonia ca apele sale teritoriale, în largul unor insule disputate din Marea Chinei de Est, au anunţat gărzile de coastă nipone, transmite AFP.

Aceste două nave au trecut la 20 km de două dintre insulele Senkaku, Kubashima şi Uotsurijima, au precizat gărzile de coastă.

Alte patru nave de patrulare chineze navigau puţin mai departe, lângă limita de 22 de km ce marchează frontiera apelor teritoriale japoneze.

Săptămâna trecută, 13 nave guvernamentale chineze au navigat cel puţin patru zile în apropiere de insulele Senkaku, administrate de Tokio dar revendicate de Beijing sub numele de Diaoyu şi situate la 200 km nord-est de Taiwan şi 400 km vest de Okinawa /sudul Japoniei/.

Tensiunea este în creştere de la începutul lunii septembrie şi decizia japoneză de a naţionaliza trei dintre aceste cinci insule nelocuite, unde fundul mării ar putea conţine hidrocarburi.

Manifestaţii antijaponeze au adunat zeci de mii de persoane în China timp de mai multe zile la mijlocul lunii septembrie.

De atunci, autorităţile chineze se pare că au acţionat pentru a opri aceste proteste, dar tensiunea rămâne puternică între cei doi vecini.

Duminică, China a decis 'amânarea' unei ceremonii de marcare a 40 de ani de la normalizarea relaţiilor dintre China şi Japonia, programată la 27 septembrie.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu