duminică, 16 septembrie 2012

NATO MAI RĂMÎNE ÎN AFGANISTAN 27 DE LUNI

Discuţiile celor 28 de şefi ai apărării din statele membre NATO, din cadrul Conferinţei Comitetului Militar ce a avut loc la Sibiu, s-au axat pe Planul Strategic pentru Afganistan al Alianţei (NSPA) validat de şefii de stat şi de guvern la summitul de la Chicago. Planul oferă baza implicării NATO în această ţară, după încheierea misiunii ISAF.
Aşa cum s-a convenit la Chicago, este în desfăşurare planificarea iniţială pentru o nouă misiune, care va consta în instruirea, consilierea şi sprijinirea Forţelor Naţionale de Securitate Afgane (ANSF). Şefii statelor majore din ţările membre NATO au discutat  despre planul implicării NATO în Afganistan după 2014, care va constitui baza de informaţii militare necesare Consiliului Nord-Atlantic în vederea stimulării unei planificări viitoare mai detaliate.
Amiralul Jim Stavridis, Comandantul Comandamentului Suprem Aliat din Europa, responsabil pentru operaţiile NATO şi Generalul John Allen, comandantul Forţei Internaţionale de Asistenţă pentru Securitate (ISAF) şi-au spus punctele de vedere pentru a oferi cadrul de discuţii al conferinţei. Astfel,  şefilor statelor majore din ţările membre NATO li s-a comunicat că armata afgană devine tot mai puternică şi mai încrezătoare în forţele proprii, că sunt cu adevărat pe calea cea bună în preluarea conducerii. În câteva săptămâni, ANSF vor ajunge la un efectiv de 352.000 de membri şi vor prelua conducerea, devenind capabile să asigure securitatea a trei sferturi din populaţia ţării. Acest proces are loc în toate provinciile. În prezent, 80 % din atacurile insurgenţilor au loc în zone în care locuiesc 20 % din populaţie, iar o mare parte a acestor atacuri reprezintă răspunsul la operaţiile ISAF şi ale ANSF. 
Generalul Bartels, preşedintele Comitetului Militar al NATO, a încheiat reuniunea spunând că: “În următoarele 27 de luni, vom continua să instruim şi să sprijinim forţele afgane, astfel încât, până la sfârşitul anului 2014, acestea să fie capabile să asigure securitatea propriei ţări. Mai avem încă de luptat din greu, iar acest lucru va constitui o provocare şi va aduce regrese inevitabile. Cu toate acestea, însă, s-au făcut, fără îndoială, progrese remarcabile în ajutorul oferit Afganistanului pentru a se dezvolta ca ţară. Noua misiune NATO nu va fi un ISAF cu alt nume, ci va urmări doar ca afganii să capete deprinderile necesare atingerii acestui scop, astfel încât să nu mai fie nevoie ca NATO să le asigure securitatea în locul lor.”
Aceasta este prima reuniune a şefilor apărării în acest format, după summit-ul NATO de la Chicago, şi prima care se desfăşoară în România.

            
Biroul de Presă

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu