luni, 17 septembrie 2012

Iranul recunoaşte implicarea în conflictul din Siria


Dubai, 17 sep /Agerpres/ - Membri ai Corpului Gardienilor Revoluţiei din Iran au furnizat asistenţă non-militară în Siria şi Teheranul s-ar putea implica din punct de vedere militar dacă cei mai apropiaţi aliaţi ai săi sunt atacaţi, a afirmat duminică comandantul Gardienilor Revoluţiei, generalul Mohammad Ali Jafari, transmite Reuters.

Declaraţiile lui Mohammad Ali Jafari reprezintă prima recunoaştere oficială că Iranul are o prezenţă militară pe teritoriul Siriei, unde violenţele din ultimele 18 luni au provocat moartea a zeci de mii de persoane.

Statele occidentale şi opoziţia siriană au suspectat de mult timp Iranul că are trupe în Siria, dar Teheranul a negat.

'Un număr de membri ai forţelor Qods sunt prezenţi în Siria, dar aceasta nu constituie o prezenţă militară', a anunţat agenţia iraniană de presă IRNA, citând declaraţia lui Jafari la o conferinţă de presă.

Trupele Qods sunt o divizie a Corpului Gardienilor Revoluţiei Islamice înfiinţat pentru a exporta ideologia Iranului. A fost acuzat că a pus la cale atacuri în Irak de la căderea regimului lui Saddam Hussein.

Jafari nu a explicat cât de mulţi membri ai Gardienilor Revoluţiei sunt în Siria, dar a afirmat că ei oferă 'ajutor intelectual şi consiliere'. De asemenea, Jafari a declarat că Iranul îşi va schimba politica şi va oferi Siriei ajutor militar dacă va fi atacată.

În cadrul ''Grupului de contact' privind Siria, format din Egipt, Arabia Saudită, Iran şi Turcia, Republica Islamică Iran este singura ţară ce susţine regimul preşedintelui sirian, Bashar al-Assad, care se confruntă de un an şi jumătate cu o mişcare populară de protest ce a degenerat în conflict armat deschis putere-opoziţie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu