vineri, 10 august 2012
Israel/SUA: Progrese alarmante în înarmarea nucleară a Iranului
Tel Aviv, 10 aug /Agerpres/ - SUA şi Israel au estimări apropiate cu privire la posibilitatea ca Iranul să se doteze cu arma nucleară, a afirmat joi ministrul apărării, Ehud Barak, după publicarea unui raport secret al comunităţii informaţiilor americane, relatează AFP.
Potrivit documentului prezentat recent preşedintelui Barack Obama şi publicat joi de cotidianul israelian Haaretz, SUA şi Israel sunt de acord că Iranul a făcut progrese semnificative 'alarmante' în programul său de dotare cu arma nucleară.
'De multe luni, Israelul şi SUA sunt de acord asupra riscurilor pe care această eventualitate le comportă şi spun că toate opţiunile sunt posibile', a declarat el la postul de radio public, făcând aluzie la o intervenţie armată împotriva siturilor nucleare iraniene.
'Posibilitatea ca Iranul să devină o putere nucleară se apropie şi acest pericol trebuie împiedicat', a mai spus Barak, estimând că un astfel de exemplu ar putea antrena Arabia Saudită şi Egiptul într-o cursă nucleară.
Iranul continuă să nege că programul său nuclear are obiective militare.
La rîndul său, ambasadorul american la ONU, Susan Rice, a denunţat joi "rolul dăunător" pe care îl are Iranul în criza din Siria, declaraţii făcute în momentul în care la Teheran are loc o reuniune de 30 de ţări consacrată acestei crize, relatează AFP, preluată de MEDIAFAX.
"Nu există dubii despre faptul că Iranul joacă un rol dăunător, nu numai în Siria, ci în regiune, prin susţinerea activă a regimului Bashar al-Assad", a declarat ea pentru postul de televiziune american NBC.
Rice consideră că Iranul, mişcarea libaneză Hezbollah şi Damascul au format "o axă de rezistenţă". "Această alianţă este rea nu doar pentru Iran, ci pentru întreaga regiune şi pentru interesele noastre".
Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Jay Carney, a evidenţiat joi existenţa "numeroaselor probe care demonstrează că Iranul îl susţine pe Assad, cel care îşi omoară propriul popor".
Joi, a început la Teheran o conferinţă "consultativă" având ca subiect situaţia din Siria, la care au participat reprezentanţi ai 29 de ţări. Ministrul de Externe irakian şi cel pakistanez au participat la această conferinţă.
Rice a menţionat că situaţia din teren "evoluează evident în favoarea opoziţiei" siriene, adăugând că "dezertările se multiplică, presiunea economică se accentuează şi Assad este din ce în ce mai izolat politic".
Statele Unite vor continua "să sprijine opoziţia siriană, prin ajutor politic şi material" , furnizând mijloace de comunicare sau ajutoare umanitare. "Vom continua să punem presiune pe regimul Assad până când se va prăbuşi", a declart Rice.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu