vineri, 17 august 2012
Un atac preventiv împotriva instalaţiilor nucleare iraniene se justifică, chiar dacă acestea nu vor fi distruse (Netanyahu)
Tel Aviv, 17 aug /Agerpres/ - Un atac preventiv asupra instalaţiilor nucleare ale Iranului 'se justifică, chiar dacă acestea nu vor fi complet distruse. În orice caz, realizarea programului nuclear iranian va fi dată înapoi cu câţiva ani', a declarat premierul israelian Benjamin Netanyahu, la o întâlnire cu responsabili guvernamentali din anturajul său, transmite vineri Jerusalem Post.
Chiar şi un an sau doi, cât va avea nevoie Iranul pentru a recupera în dezvoltarea armei nucleare după atacul israelian, ar putea avea o importanţă decisivă, a afirmat şeful executivului statului evreu, fără să excludă posibilitatea unor schimbări politice în Republica Islamică sau apariţia unor noi factori, astăzi greu de previzionat, care ar putea influenţa situaţia în regiune.
Argumentându-şi poziţia cu privire la necesitatea unui atac urgent aerian împotriva Iranului, Netanyahu a evocat evenimente din trecut: raidul comandoului israelian pe aeroportul Entebbe (Uganda, 1976) nu a dus la creşterea sprijinului pentru regimul Idi Amin în ţară, iar atacul asupra instalaţiei nucleare irakiene Osiraq /1981/ nu i-a permis lui Saddam Hussein să intre în posesia bombei atomice. La 4 iulie 1976, un comando de trupe speciale israeliene au eliberat în urma unui atac fulger, la circa 4.000 km distanţă de Israel, un grup de 254 de ostatici din care 150 erau evrei dintr-un avion deturnat de pe Aeroportul Internaţional Entebbe (Uganda) de către opt terorişti ai Frontului Popular de Eliberare a Palestinei (FPEP) şi ai grupării Bader-Meinhof.
La rândul său, preşedintele Shimon Peres s-a pronunţat categoric împotriva unui atac israelian, unilateral, fără participarea SUA împotriva Iranului. El a spus că toată lumea conştientizează, mai cu seamă SUA, ameninţarea nucleară din partea Iranului şi, prin urmare, Israelul nu ar trebui să acţioneze singur.
Potrivit Jerusalem Post, mai mulţi reprezentanţi ai administraţiei premierului Benjamin Netanyahu au criticat virulent declaraţiile lui Peres, afirmând că acesta a 'uitat de semnificaţia pur simbolică a postului de preşedinte'. Pe de altă parte, majoritatea din tabăra opoziţiei l-a susţinut pe preşedinte, atrăgând atenţia că un atac aerian preventiv împotriva Iranului este prematur.
Potrivit unui sondaj efectuat recent în statul evreu, mai mult de 60% dintre israelieni se opun unui atac împotriva Iranului, fără sprijinul SUA, şi doar 27 la sută susţin o astfel de mişcare.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu