marți, 14 august 2012
Canare, Croaţia şi Bosnia-Herţegovina se confruntă cu ample incendii de vegetaţie
SARAJEVO (MEDIAFAX) - Sute de pompieri depun eforturi în Croaţia şi Bosnia-Herţegovina pentru stingerea incendiilor de vegetaţie, relatează presa locală, citată de AFP.
Aproximativ 1.500 de hectare de teren au fost cuprinse de flăcări duminică în regiunile Skradin şi Komin din Croaţia.
În total, 450 de pompieri şi 150 de militari participă la operaţiunile de stingere a flăcărilor.
În Bosnia-Herţegovina, zeci de incendii au izbucnit în ultimele zile, în special la Mostar şi Konjic. Sute de pompieri şi membri ai cluburilor de vânătoare au fost mobilizaţi pentru stingerea incendiilor, a comunicat Ministerul bosniac al Securităţii.
Pompierii luptau luni şi cu incendiile de pe insula La Gomera, din arhipelagul Canare, unde mii de persoane au fost evacuate în timp ce un alt incendiu de pădure a ucis doi pompieri în sud-estul Spaniei, relatează AFP. Cele 5.000 de persoane evacuate între duminică şi luni de pe insula La Gomera au putut să se întoarcă la casele lor în timpul serii. Oficialii din cadrul protecţiei civile au autorizat întoarcerea locuitorilor la domiciliul lor în 14 localităţi, cu excepţia ocupanţilor a 39 de case care au fost afectate de flăcări, potrivit anunţului de luni seară a autorităţilor locale. Acestea sperau că "scăderea anunţată pentru cursul nopţii a temperaturilor şi a intensităţii vânturilor" va însemna că lupta pompierilor cu flăcările va fi mai uşoară, potrivit şefului serviciilor protecţiei civile din Canare, Humberto Bencomo.
Munca pompierilor "este dificilă din cauza temperaturilor ridicate, care depăşesc 35 de grade Celsius, vânturilor şi umidităţii scăzute din aer", care atinge o cotă de doar 11 la sută, declarase anterior purtătorul de cuvânt al autorităţilor insulei, Karen Bencomo.
Cu toate acestea, peste 600 de persoane sunt adăpostite în centre sportive sau şcoli, în special locuitorii satului Vallehermoso, evacuaţi în timpul dimineţii.
"Focul a ajuns în ravena din Vallehermoso, în partea superioară", a declarat primarul din San Sebastian de La Gomera, principala localitate a acestei insule, Angel Luis Castilla.
"Toată lumea şi-a părăsit treburile. Garda civilă a venit, ne-a spus că trebuie să plecăm către San Sebastian, pentru siguranţă. Tot satul a plecat, cu maşina, cu taxiul, cu autobuzul", a declarat Maria Gonzales, în vârstă de 43 de ani, care locuieşte pe insula vecină, Tenerife. "Oamenii sunt foarte nervoşi, le este frică, fumul se apropie", a adăugat ea, aflându-se în vacanţă în satul Vallehermoso.
Duminică, mii de locuitori ai sud-vestului insulei au fost evacuaţi din satele cuprinse de fum şi s-au regrupat pe coastă. Folosind ambarcaţiuni, singura modalitate de a părăsi zona de coastă, 900 de persoane au putut ajunge în San Sebastian de La Gomera.
Opt elicoptere şi patru hidroavioane au fost mobilizate luni pentru combaterea acestor incendii.
În total, 4.100 de hectare de vegetaţie au ars pe acestă insulă începând cu 4 august, dintre care câteva sute din interiorul Parcului natural Garajonay, un ecosistem protejat, introdus în Patrimoniul Mondial UNESCO.
Afectată de o secetă fără precedent în ultimii 70 de ani, Spania s-a confruntat în această vară cu numeroase incendii devastatoare. Organizaţia WWF Spania a estimat că peste 65 la sută dintre incendiile care au ars cel puţin 500 de hectare au afectat zone protejate.
În sud-est, în regiunea Alicante, doi pompieri şi-au pierdut viaţa în tentativa de a stinge un incendiu, iar alţi doi au fost răniţi. Flăcările, care au ars 600 de hectare dintr-o regiune împădurită din Torre de Macanes, au fost stinse luni dimineaţă.
În localitatea Sant Joan Despi, dinn Catalonia, un bărbat în vârstă de 61 de ani a fost ars grav din cauza unui alt incendiu, potrivit srviciilor medicale de urgenţă.
În perioada 1 ianuarie-5 august, 132.000 de hectare de vegetaţie au ars în Spania, cea mai importantă suprafaţă distrusă în decurs de peste şapte luni în ultimii zece ani, potrivit Ministerului Agriculturii.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu