joi, 16 august 2012
Aproximativ 2,5 milioane de sirieni au nevoie de ajutor umanitar - oficial ONU
BEIRUT (MEDIAFAX) - Responsabila cu probleme umanitare din cadrul ONU, Valerie Amos, a afirmat miercuri că situaţia din Siria este din ce în ce mai grea şi că 2,5 milioane de sirieni ar putea avea în prezent nevoie de asistenţă, potrivit unui interviu acordat la Damasc pe tema accesului umanitar, relatează AFP.
"La sfârşitul lui martie, un milion de persoane aveau nevoie de ajutor, potrivit estimărilor noastre", a declarat aceasta pentru BBC, adăugând că numărul lor ar putea ajunge la aproximativ 2,5 milioane de persoane.
Printre acestea se află mii de persoane refugiate în şcoli, edificii publice şi case private, potrivit oficialilor umanitari şi militanţilor.
"Am vizitat mai multe şcoli din Damasc care găzduiesc refugiaţi. Mai multe dintre acestea şi-au pierdut locuinţele", a declarat Amos, adăugând că pentru moment nu este analizată nici o soluţie în vederea reluării cursurilor în septembrie.
Agenţii ONU din Siria şi partenerii lor locali nu pot face faţă singuri crizei umanitare, a apreciat Amos, cerând un acces mai uşor în ţară pentru muncitorii şi organizaţiile umanitare.
"Guvernul este extrem de îngrijorat cu privire la un eventual sprijin din partea organizaţiilor nonguvernamentale pentru aşa zisele grupuri rebele. Datoria mea este de a încerca să le conving că nu este cazul, că datoria noastră este de a ajuta cetăţenii sirieni de rând", a explicat aceasta.
Amos, care se va deplasa joi în Liban, a cerut Guvernului şi rebelilor să pună capăt conflictului şi să permită libera circulaţie a personalului umanitar.
"Trebuie să avem acces la toate persoanele, oriunde s-ar afla acestea", a insistat ea.
În afara persoanelor sinistrate din ţară, cifrele ONU arată că cel puţin 157.000 de persoane au fugit din Siria către Liban, Iordania, Turcia şi Irak, în timp ce numeroase persoane suferă în zonele de conflict din Siria, din cauza lipsei de hrană, electricitate şi materiale sanitare.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu