marți, 28 august 2012
Comerţul mondial cu arme de calibru mic a crescut de peste două ori în şase ani (studiu)
Naţiunile Unite, 28 aug /Agerpres/ - Comerţul autorizat cu arme de calibru mic a crescut de peste ori în ultimii şase ani, ajungând la 8,5 miliarde de dolari, datorită achiziţiilor tot mai numeroase ale americanilor, dar şi a marilor comenzi militare pentru războaiele din Irak şi Afganistan, relevă un studiu citat de Reuters.
Ediţia din 2012 a Studiului privind armele de calibru mic ('Small Arms Survey'), un proiect independent de cercetare, arată că principalele state exportatoare în acest domeniu, cu schimburi de cel puţin 100 de de milioane de dolari, sunt Statele Unite, Italia, Germania, Brazilia, Austria, Japonia, Elveţia, Rusia, Franţa, Coreea de Sud, Belgia şi Spania.
Principalii importatori, cu schimburi de cel puţin 100 de milioane de dolari, sunt SUA, Marea Britanie, Arabia Saudită, Australia, Canada, Germania şi Franţa, în timp ce printre cele mai transparente state studiul enumeră Elveţia, Marea Britanie şi România.
În timp ce transparenţa privind comerţul cu arme de calibru mic s-a îmbunătăţit cu peste 40% între 2001 şi 2010, statele exportatoare cel mai puţin transparente sunt Iranul, Coreea de Nord şi Emiratele Arabe Unite. Studiul s-a concentrat pe tranzacţiile aprobate de guverne şi nu pe comerţul ilicit.
'Credem că tranzacţiile autorizate sunt mai numeroase decât comerţul ilicit, deşi acesta ar putea produce mai multe daune şi ar putea fi mai problematic', a declarat luni, într-o conferinţă de presă la New York, Eric Berman, directorul general al proiectului. 'Putem spune cu certitudine că cele două combinate ar fi de peste 10 miliarde de dolari', a adăugat el.
Studiul relevă că, aproape timp de un deceniu, SUA au fost principalul importator de muniţie de calibru mic, puşti de tir sportiv, pistoale, revolvere şi componente pentru arme uşoare şi de calibru mic, datorită cheltuielilor populaţiei şi armatei.
'Vânătorii amatori şi alte persoane private cumpără milioane de carabine, arme automate şi muniţie din import în fiecare an. Milioane de arme suplimentare din surse străine sunt procurate de agenţii militare şi de aplicare a legii din întreaga lume', se menţionează în raport.
Studiul a trecut în revistă informaţiile privind comerţul cu arme mici transmise în ultimii 10 ani de 52 de ţări care exportă astfel de arme în valoare de cel puţin 10 milioane de dolari.
Lansarea Small Arms Survey - proiect finanţat de Elveţia, Australia, Belgia, Canada, Danemarca, Finlanda, Germania, Olanda, Norvegia, Suedia, Marea Britanie şi SUA - a coincis cu deschiderea unei conferinţe a Programului ONU pentru acţiune privind armele de calibru mic şi armamente uşoare.
Programul a fost adoptat în 2001 pentru a îmbunătăţi legislaţiile naţionale şi sistemele de control asupra armelor de calibru mic ilicite şi pentru a promova cooperarea în acest domeniu.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu