luni, 20 august 2012
150 de ani de la înfiinţarea Corpului ofiţerilor sanitari ai Armatei
Medicina militară împlineşte, la 21 august, 150 de ani de la înfiinţarea Corpului ofiţerilor sanitari ai Armatei.
Cu acest prilej, vor avea loc, de la ora 09.00, depuneri de coroane de flori la Monumentul Eroilor Sanitari (Piaţa Eroilor), şi de la ora 10.30 la Mormântul fondatorului medicinei militare, generalul dr. Carol Davila (str.Demosthene-spaţiul verde de la intersecţia cu str. Ana Davila), şi la Monumentul dr. Carol Davila din incinta Spitalului Clinic de Urgenţă Militar Central.
În Amfiteatrul Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central “Dr. Carol Davila” se va desfăşura, de la ora 12.00, un simpozion aniversar care îşi propune, prin tematica abordată, să fie un liant între trecutul, prezentul şi perspectivele medicinei militare.
La activităţi vor participa reprezentanţi ai conducerii Ministerului Apărării Naţionale, ai instituţiilor şi autorităţilor publice centrale, ai mediului academic, cadre militare în activitate din structurile aflate în subordinea Direcţiei Medicale a Ministerului Apărării Naţionale, precum şi cadre militare în rezervă şi în retragere.
Persoană de contact pentru informaţii suplimentare Oana Ciobanu, tel. 0723167072.
x x x
La data de 21 august 1862, printr-un Înalt decret domnesc, au fost înfiinţate Corpul ofiţerilor sanitari ai armatei şi Direcţia Generală a Serviciului Sanitar Român. S-a constituit astfel organismul specializat pentru asigurarea păstrării sănătăţii efectivelor armatei române.
Încă de la începuturile ei, medicina militară a beneficiat de profesionalismul şi calităţile generalului de divizie medic dr. Carol Davila, care la acea vreme era inspector general al serviciului sanitar al armatei, director al Şcolii de Medicină (întemeietorul învăţământului medico-militar şi medical superior din ţara noastră), inspector al adminstraţiei centrale sanitare şi efor al spitalelor.
Elaborarea „Instrucţiunilor pentru funcţionarea ambulanţelor” şi a „Deciziei relative la serviciul ambulanţelor în armată”, precum şi promulgarea, prin Înaltul Decret nr. 1125/15.04.1882, a „Legii pentru organizarea Serviciului Sanitar al Armatei” a creat cadrul normativ de funcţionare a serviciului sanitar militar, condus de o direcţie specializată existentă în cadrul Ministerului de Război.
Medicii militari de toate specialităţile au devenit, în timp, personalităţi recunoscute de lumea medicală pe plan intern şi internaţional.
Biroul de Presă
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu