miercuri, 22 august 2012
Forţele siriene abandonează instalaţiile de securitate de la graniţa cu Irakul
Amman, 22 aug /Agerpres/ - Forţele preşedintelui sirian Bashar al-Assad au evacuat marţi două instalaţii de securitate din oraşul Albu Kamal, la graniţa cu Irakul, în contextul în care rebelii au avansat în această zonă importantă din punct de vedere strategic după o săptămână de lupte grele, potrivit unor surse din cadrul opoziţiei, citate de Reuters.
Forţele de securitate s-au retras din complexele care găzduiau serviciul secret al forţelor aeriene şi securitatea politică din localitate, situată la 120 de km sud-est de oraşul Deir al-Zor, au precizat activişti şi un oficial al Armatei Siriene Libere.
'Regimul deţine în continuare un complex al serviciului secret al armatei şi aeroportul Albu Kamal. Însă este o chestiune de timp până va cădea şi acest complex. Cu aeroportul este mai dificil', a afirmat, prin telefon, Abu Mahmoud, comandat în rândul rebelilor.
Muhaimen al-Rumaid, coordonator militar pentru Frontul Rebel Sirian, a spus că Albu Kamal a căzut de fapt în mâinile rebelilor, dar că forţele lui Assad bombardeză în continuare oraşul, dintr-o bază a poliţiei situată la câţiva kilometri depărtare.
Rumaid a precizat că punctul de frontieră cu Irakul, pe care autorităţile irakiene l-au închis în partea lor, se află sub controlul rebelilor de câteva săptămâni.
'Controlul asupra Albu Kamal înseamnă limitarea liniei de alimentare din Irak a regimului, dar şi îmbunătăţirea logisticii rebelilor printr-o legătură deschisă cu triburile irakiene de peste frontieră', a spus el.
La fel ca restul provinciei Deir al-Zor din estul ţării, Albu Kamal este un oraş sunnit cu legături de familie şi de clan cu centrul sunnit din Irak.
Alianţele vechi de decenii dintre elita aflată la conducerea Siriei, care aparţine sectei minoritare alawite, o ramură a islamului şiit, şi triburile estice din Deir al-Zor au început să se prăbuşească după ce Assad a extins represiunea militară împotriva mişcării de protest în această regiune.
Pe de altă parte, circa 2.500 de persoane fugite de violenţele din Siria au trecut graniţa în Turcia în ultimele 24 de ore, au anunţat marţi un oficial turc şi surse din cadrul opoziţiei siriene, unul din cele mai mari fluxuri de refugiaţi înregistrate într-o singură zi din ultimele săptămâni, transmite Reuters.
Majoritatea refugiaţilor au trecut graniţa în provincia Hatay din sud-estul Turciei, ţară care acum găzduieşte aproape 70.000 de refugiaţi sirieni şi care încearcă să facă faţă acestui val de persoane dislocate.
Alte câteva sute de refugiaţi, majoritatea din provinciile siriene Idlib şi Aleppo, au rămas blocate în partea siriană a frontierei şi li s-a spus să aştepte până miercuri din cauza afluxului prea mare, potrivit unor surse din rândul opoziţiei siriene.
'Aleppo, regiune rurală din nord, era considerată o zonă sigură, însă bombardamentele la întâmplare ale armatei din ultimele zile îi determină pe refugiaţii ajunşi aici să plece mai departe în Turcia', a spus Ahmad al-Sheikh, activist sirian care îi ajută pe refugiaţi.
Ministrul turc de externe a declarat luni că ţara sa va putea să găzduiască cel mult 100.000 de refugiaţi şi că ONU ar putea fi nevoită că creeze o 'zonă de siguranţă' în Siria unde să fie duşi refugiaţii suplimentari.
La rîndul său, Departamentul de Stat american şi-a exprimat marţi scepticismul în privinţa unor posibile discuţii în legătură cu demisia preşedintelui sirian Bashar al-Assad, aşa cum a anunţat la Moscova vicepremierul Siriei, relatează AFP.
'Am văzut informaţiile privind această conferinţă de presă a vicepremierului sirian. Sincer, nu am văzut nimic extraordinar de nou', a precizat purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei americane, Victoria Nuland.
Siria este dispusă să discute o demisie a preşedintelui Assad în cadrul unui proces de negociere cu opoziţia, a declarat marţi, la Moscova, vicepremierul sirian Qadri Jamil. 'Pe parcursul procesului de negociere, putem examina toate problemele şi suntem dispuşi să examinăm inclusiv această problemă', a spus Jamil în cadrul unei conferinţe de presă, după o întrevedere cu şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov.
El a precizat totuşi că ideea 'unei demisii drept condiţie pentru dialog' ar însemna 'de facto că este imposibil să deschidem acest dialog'. Vicepremierul sirian a menţionat că dialogul ar trebui să includă două puncte fundamentale: renunţarea la violenţă sub toate formele ei şi la amestecul din exterior. 'Dacă reuşim să ajungem la un acord asupra acestor chestiuni, vom putea rezolva restul', a subliniat Jamil.
SUA afirmă de câteva săptămâni că vor să 'accelereze plecarea' preşedintelui sirian.
'Guvernul sirian ştie ce trebuie să facă, iar guvernul rus ni s-a alăturat la Geneva (la sfârşitul lunii iunie) pentru a pune pe picioare un plan de tranziţie (politică) extrem de clar', a reamintit Victoria Nuland.
'Aceste consultări (între Damasc şi Moscova) au fost aşadar o şansă pentru Rusia să încurajeze regimul lui Assad să urmeze acest plan de tranziţie, fără a fi nevoie de o complicare a lucrurilor, aşa cum pare să facă vicepremierul' sirian, a încheiat ea.
Consiliul Naţional Sirian (CNS, principala coaliţie a opoziţiei) "studiază" formarea unui "Guvern de tranziţie", a anunţat marţi preşedintele acestuia, Abdel Basset Sayda, în urma unei întâlniri cu preşedintele François Hollande la Paris, relatează AFP.
"Studiem, în prezent, formarea unui Guvern de tranziţie", a declarat Sayda, care a condus o delegaţie CNS care a fost primită, timp de aproape trei sferturi de oră, de către şeful statului francez, la Palatul Elysée.
"Este un proces care necesită numeroase consultări. Nu trebuie să avansăm prea rapid, însă CNS încearcă să îl parcurgă cât mai rapid posibil", a continuat el, în faţa presei.
Întrebat despre formarea unui Guvern în exil, Sayda a subliniat că, pentru CNS, "esenţială" este formarea unui Guvern "în interiorul" ţării.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu