luni, 10 decembrie 2012

Transnistria nu va merge în NATO (Lavrov)

Moscova, 10 dec /Agerpres/ - Transnistria nu va merge în NATO, a declarat ministrul de externe rus Serghei Lavrov în timpul unei întâlniri cu reprezentanţi speciali ai preşedintelui rus, desfăşurată la sfârşitul săptămânii trecute la Moscova, relatează publicaţia online Telegrafist.

În problema transnistreană, a explicat şeful diplomaţiei ruse, Moscova consideră necesară reconfirmarea suveranităţii, integrităţii teritoriale şi a neutralităţii constituţionale a Republicii Moldova, în cadrul căreia Transnistriei să-i fie garantat un statut special.

'În prezent, mulţi dintre colegii noştri occidentali, care manifestă interes pentru această problemă, încearcă să convingă activ Chişinăul că perspectiva euroatlantică reprezintă viitorul acestei ţări, inclusiv aderarea la Alianţa Nord-Atlantică. Nu din dorinţa de a interzice ceva, dar Transnistria nu va merge în NATO', a subliniat Serghei Lavrov.

În acelaşi context, ministrul rus de externe a avertizat autorităţile de la Chişinău că dacă vor încerca să 'spargă' această formulă se vor schimba radical şi coordonatele de reglementare a diferendului transnistrean, proces în care Rusia este mediator, împreună cu Ucraina şi OSCE (UE şi SUA au doar statut de observator). Deşi nu a rostit clar că în acest caz Rusia va recunoaşte independenţa Transnistriei, jurnaliştii de la Telegrafist invocă tocmai o astfel de perspectivă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu