luni, 10 decembrie 2012

Inegalităţile sociale ar putea duce la revolte în China /studiu/

Beijing, 10 dec /Agerpres/- Creşterea inegalităţilor între bogaţi şi săraci în China ar putea conduce la revolte sociale, avertizează un studiu publicat luni şi preluat de agenţia EFE.

Raportul, elaborat pe baza datelor colectate în anul 2010 de experţi ai mai multor instituţii oficiale chineze (printre care şi Banca Centrală a Chinei), plasează coeficientul Gini (un indicator al inegalităţilor) în China la valoarea de 0,61, mult peste pragul de risc de 0,4. Coeficientul Gini indică o 'egalitate socială perfectă' atunci când are valoarea 0,00, iar cu cât se apropie de valoarea 1,00, cu atât inegalitatea socială creşte.

'Decalajul este semnificativ în toate regiunile, atât în zonele rurale, cât şi în cele urbane', afirmă pentru publicaţia Shanghai Daily coordonatorul studiului, sociologul Gan Li.

În anul 2005, Banca Mondială a calculat coeficientul Gini pentru China la 0,42, astfel că valoarea anunţată arată o creştere a diferenţei între bogaţi şi săraci în ultimii 7 ani, în ciuda promisiunilor autorităţilor de la Beijing că vor acorda o atenţie specială sectoarelor cel mai mult 'uitate' în procesul de dezvoltare a celei de-a doua economii a lumii.

Potrivit sociologului chinez, situaţia încă nu este 'foarte gravă', pentru că trebuie ţinut cont şi de faptul că prăpastia dintre bogaţi şi săraci este ceva normal pentru o ţară în curs de dezvoltare.

Economia chineză a crescut în medie cu 10,6% în ultimul deceniu, dar de beneficiile acestei creşteri nu a profitat decât o parte redusă a populaţiei - cea mai înstărită, consideră analiştii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu