PARIS (MEDIAFAX) - 2012 a fost anul în care s-au înregistrat cele mai multe victime în rândul jurnaliştilor, după anii 1990, din cauza războiului civil din Siria, miliţiilor din Somalia şi a represaliilor talibanilor din Pakistan, au anunţat Reporters Sans Fronti?res şi Comitetul pentru Protejarea Jurnaliştilor.
În acest an, 88 de jurnalişti au fost ucişi în lume în timp ce îşi făceau meseria, afirmă Reporters Sans Fronti?res (RSF), citat de AFP. Această cifră reprezintă un record, de la publicarea în 1995 a primului bilanţ anual întocmit de această organizaţie.
CPJ avansează cifra de 67 de morţi, care reprezintă la rândul ei un record, de când organizaţia a început să contabilizeze numărul acestor decese, în 1992.
"Numărul istoric de mare de jurnalişti ucişi în 2012 este în principal imputabil conflictului din Siria, haosului din Somalia şi violenţelor talibanilor din Pakistan", a declarat Christophe Deloire, secretarul general al RSF.
Totuşi, bilanţul a fost, de departe, cel mai catastrofal în Siria, unde 28 de reporteri şi-au pierdut viaţa, potrivit CPJ. Potrivit RSF, 17 reporteri au murit în Siria în 2012.
Patru jurnalişti străini au fost ucişi în Siria: doi francezi - fotograful independent Rémi Olchik şi reporterul postului France 2 Gilles Jacquier, americanca Marie Colvin - care scria pentru Sunday Times din Londra - şi jurnalista Mika Yamamoto de la agenţia de presă Japan Press.
Aceste cifre au fost publicate marţi, în ziua în care jurnalistul american Richard Engel de la postul de televiziune NBC News, răpit în Siria în urmă cu şase zile, a fost eliberat alături de echipa sa. Jurnalistul a declarat pentru NBC că a fost răpit de miliţieni shabiha, favorabili regimului preşedintelui sirian Bachar al-Assad.
În Siria, numărul persoanelor ucise din rândul "net-cetăţenilor" (internauţi care deţin bloguri de ştiri) şi "cetăţenilor jurnalişti" (persoane care se substituie jurnaliştilor profesionişti pentru a acoperi din punct de vedere mediatic diverse subiecte) a crescut într-un ritm exploziv, trecând de la cinci în 2011 la 47 în acest an, a anunţat RSF, care afirmă că această ţară a devenit "cimitirul actorilor din sfera informaţiei".
"Jurnaliştii au fost atacaţi de anumite grupări armate, din ce în ce mai intolerante în faţa criticilor, care îi cataloghează foarte prompt ca ?spioni? pe profesioniştii din industria informaţiei care nu le susţin tezele", afirmă aceeaşi organizaţie.
"Polarizarea informaţiei, propaganda şi tentativele de manipulare, violenţa extremă cu care se confruntă jurnaliştii şi cetăţenii-jurnalişti, constrângerile tehnice întâlnite, fac din activitatea de colectare şi difuzare de informaţii o adevărată profesiune de credinţă în această ţară", a concluzionat RSF.
În Somalia, teren al instabilităţii politice de circa 20 de ani, 18 jurnalişti au murit, acest număr fiind de două ori mai mare decât cel din 2009, considerat până acum anul cel mai "ucigaş" pentru această ţară. Jurnaliştii sunt în Somalia victime ale miliţiilor armate, dar şi ale administraţiilor locale, precizează RSF.
Alţi 10 jurnalişti şi-au pierdut viaţa în Pakistan, ţară vecină cu Afganistanul şi care întreţine relaţii foarte tensionate cu marele său vecin, India.
Încarcerările jurnaliştilor au atins un nivel record în 2012, nu mai puţin de 193 de reprezentanţi ai acestei profesii ajungând în închisoare.
Turcia a devenit "cea mai mare închisoare din lume" pentru această profesie (72 de jurnalişti încarceraţi, dintre care 42 din cauza activităţilor lor profesionale), iar arestările sunt adeseori făcute în această ţară "în numele luptei contra terorismului".
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu