Washington, 28 dec /Agerpres/ - Loviturile efectuate de Statele Unite cu ajutorul dronelor împotriva militanţilor islamişti în 2012 au scăzut pentru al doilea an în zonele tribale din Pakistan dar s-au intensificat în Yemen, potrivit unor date compilate de un centru de reflecţie din Washington.
În Pakistan, 46 de lovituri au fost efectuate în cadrul programului secret al CIA, faţă de 72 în 2011 şi 122 în 2010, afirmă New America Foundation.
Aceste lovituri efectuate cu ajutorul dronelor Predator şi Reaper au ucis între 189 şi 308 militanţi şi cel puţin şapte civili, potrivit evaluărilor publicate de mass-media internaţională şi compilate de centrul de reflecţie.
Acest 'război al dronelor' fiind clasificat, Statele Unite nu oferă nicio informaţie asupra loviturilor, notează AFP. Preşedintele Barack Obama, care recurge mai mult la drone faţă de George W. Bush, a recunoscut doar întâmplător existenţa lor la sfârşitul lunii ianuarie în timpul unui schimb cu internauţi.
Marea majoritate a acestor lovituri au avut loc în Waziristan Nord, principal sanctuar al Al Qaida în lume şi refugiu pentru talibani pakistanezi şi afgani, în special în jurul capitalei sale Miransha.
Potrivit agenţiei de informaţii afgane, comandantul operaţional al reţelei Haqqani, Badruddin Haqqani, fiul fondatorului acestui grup taliban legat de Al Qaida, a fost ucis pe 21 august într-una din aceste lovituri, o informaţie neconfirmată din altă parte.
În schimb în Yemen, loviturile contra militanţilor Al Qaida în Peninsula Arabia /AQPA/ s-au intensificat, ajungând de la 18 în 2011 la 53 în 2012. Între 397 şi 539 militanţi au fost ucişi, potrivit New America Foundation, care nu este în măsură să precizeze numărul de victime în rândul civililor.
O parte din loviturile în Yemen sunt efectuate de avioane americane. Dronele sunt operate de CIA şi de comandamentul de operaţiuni speciale. Agenţia de informaţii dispune de propria sa flotă de '30 la 35' de aparate, potrivit Washington Post, în timp ce Pentagonul poate conta pe 215 drone Predator şi Reaper, potrivit Centrului de cercetări al Congresului.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu