luni, 24 decembrie 2012

Argentina şi Chile, în stare de alertă din cauza vulcanului Copahue


SANTIAGO DE CHILE (MEDIAFAX) - Chile şi Argentina erau, duminică, sub alertă cod roşu şi portocaliu din cauza activităţii vulcanului Copahue, situate în sudul Anzilor Cordilieri la frontiera dintre cele două ţări, o zonă slab populată, au anunţat autorităţile chiliene şi argentiniene, relatează AFP.
Oficiul chilian pentru situaţii de urgenţă (Onemi) nu a emis însă ordin de evacuare. În partea chiliană, doar 500 de persoane trăiesc la Copahue, o localitate cunoscută pentru sursele sale termale, 900 la Caviahue şi 800 în comunităţile indigene Mapuche.
Coloanele de gaz care se înalţă din craterul Copahue, cu o altitudine de 2.965 de metri, şi-au schimbat culoarea duminică seara, trecând de la gri a alb, ceea ce dezvăluie prezenţa vaporilor, potrivit unei urse din cadrul Ministerului Minelor.
"Nu putem să excludem posibilitatea ca activitatea (vulcanului) să evolueze într-o erupţie majoră", a declarat serviciul naţional de geologie şi mine (Sernageomin) într-un comunicat.
Autorităţile provinciei argentiniene Neuquen (sud) au exclus, de asemenea, orice evacuare a populaţiei, precizând că riveranii "trăiesc în cea mai deplină linişte".

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu