duminică, 23 decembrie 2012

Coreea de Nord ar putea avea SUA în raza sa de acţiune cu rachete /Coreea de Sud/


Seul, 23 dec /Agerpres/ - Lansarea unei rachete în spaţiu în această lună de către Coreea de Nord arată că Phenianul a pus probabil la punct o tehnologie, suspectată de mult timp de către Occident, care-i permite să tragă rachete cu focoase pe o distanţă de peste 10.000 de km, luând în raza sa de acţiune coasta vestică a SUA, au estimat oficiali militari sud-coreeni, relatează duminică Reuters şi AFP.

Potrivit sursei, tirul cu rachetă lansat de Phenian pe 12 decembrie - o fuzee Unha-3 destinată să plaseze pe orbită un satelit civil - echivalează cu un test cu rachetă balistică dotată cu o încărcătură de o jumătate de tonă şi cu o rază de acţiune de circa 10.000 de km.

Pentru estimările sale, armata sud-coreeană s-a bazat pe analizarea rezervorului de carburant căzut în mare în cursul lansării şi care a fost recuperat de către Marina sud-coreeană.

''Pe baza analizelor noastre şi a unui proces de simulare, racheta este capabilă să zboare peste 10.000 de km, cu o încărcătură între 500 şi 600 kg'', a declarat presei un purtător de cuvânt al Ministerului sud-coreean al Apărării.

Rezervorul era fixat de prima treaptă a rachetei.

În absenţa unor resturi de la treptele a doua şi a treia ale Unha-3, cercetătorii sud-coreeni n-au putut stabili dacă racheta era capabilă să reintre în atmosferă, un element-cheie al tehnologiei rachetelor balistice intercontinentale.

Resturile recuperate de către Coreea de Sud erau formate din opt panouri de aluminiu şi magneziu sudate manual. ''Sudarea era grosieră, realizată manual'', a declarat un responsabil al ministerului, adăugând că acest tip de rezervor pentru a stoca produse chimice toxice este rar utilizat de către puterile dotate cu o tehnologie spaţială avansată.

Tirul cu rachetă din 12 decembrie este considerat de Washington şi aliaţii săi drept unul dintre nenumăratele teste cu rachetă balistică cu rază lungă de acţiune. El a pus capăt unei lungi serii de tiruri ratate care i-au atras Phenianului o mulţime de sancţiuni din 2006.

Occidentalii şi aliaţii lor asiatici acuză Phenianul că deţine mai multe bombe nucleare şi că procedează la teste atomice în scopul de a reuşi să le miniaturieze şi să le instaleze pe rachete.

Experţii estimează totuşi Phenianul este departe de a deţine o putere balistică fiabilă şi că punerea la punct a unei capacităţi nucleare ce poate fi eliberată prin intermediul unei rachete intercontinentale va lua încă mult timp.Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu