Ierusalim, 27 dec/BMTF/ - Ministrul israelian pentru afaceri strategice, Moshe Yaalon, a declarat joi pentru un post de radio local, că Statele Unite ale Americii sînt pregătite pentru o intervenţie în Syria, relatează portalul Israel National News, preluat de corespondentul BMTF. O decizie finală privind o eventuală intervenţie va fi luată în cazul în care armata syriană, aflată sub controlul preşedintelui Bashar al-Assad, va recurge la armele chimice împotriva "propriilor cetăţeni", noţiune largă dat fiind faptul că Observatorul pentru Drepturile Omului include în această categorie inclusiv insurgenţii. În pofida calmului pe care îl afişează, administraţia de la Washington este foarte îngrijorată în legătură cu evoluţiile din Syria şi a impactului acestora asupra întregii regiuni, a afirmat oficialul israelian.
Israelul şi SUA contactează strîns în aceste zile şi analizează continuu ceea ce se întîmplă în Syria, fiind preocupate îndeosebi de posibilitatea ca forţele controlate de Bashar al-Assad să utilizeze armele chimice împotriva statului evreu, conform Israel National News. La 24 decembrie, mai multe media arabe au relatat că armata syriană ar fi recurs, pentru prima oară, la armele chimice împotriva poziţiilor rebelilor într-o suburbie a oraşului Homs. Canalul de televiziune qatariot Al-Jazeera a difuzat chiar şi o înregistrare video în care apare un bărbat, despre care se spune că este victima unui astfel de atac. Acesta se află pe un pat de spital, iar medicii îl conectează la aparate pentru respiraţie artificială. Experţi de la Asociaţia americano-syriană de medicină au spus ulterior că gazul utilizat lîngă Homs era agentul chimic 3-quinuclidinyl benzilate (QNB, BZ, în clasificarea NATO). Informaţia nu a fost însă confirmată din surse oficiale, fiind privită mai mult ca o diversiune, după cum admit chiar experţi israelieni. De asemenea, chiar în această dimineaţă, armata syriană a fost acuzată că a utilizat bombe cu fosfor împotriva insurgenţilor, la periferia Damascului, după cum susţin lideri ai opoziţiei, citaţi de filiala arabă a postului de televiziune Sky News. Într-o înregistrare video postată de insurgenţi, este vizibil un incendiu de mare amploare care ar fi izbucnit după utilizarea unor bombe cu fosfor, arme interzise de legislaţia internaţională în zone rezidenţiale, precizează postul de televiziune, citat de site-ul israelian Ynetnews.
Bombele cu fosfor sînt utilizate ca arme incendiare şi în scopuri tactice, pentru scăderea vizibilităţii inamicului prin crearea de "perdele de fum". Legislaţia internaţională permite utilizarea acestor arme pe cîmpul de luptă, dar nu în zonele rezidenţiale, din cauza arsurilor severe pe care fosforul le provoacă.
În acest timp, diplomaţia rusă i-a trimis o invitaţie şefului Coaliţiei opoziţiei syriene Moaz el-Khatib pentru a participa la negocieri în vederea unei rezolvări a conflictului syrian, a anunţat astăzi un ministru adjunct de Externe, Mihail Bogdanov, pentru agenţia rusă RIA Novosti, relatează AFP.
Reprezentantul Guvernului rus, care în ultimele zile şi-a multiplicat contactele în cadrul dosarului syrian, a precizat că întîlnirea ar putea avea loc la Moscova sau în afara Rusiei, de exemplu la Geneva sau la Cairo. "Invitaţia i-a fost transmisă lui Moaz el-Khatib", a declarat Bogdanov.
Joi, o delegaţie syriană condusă de ministrul adjunct Fayçal Mokdad a participat la discuţii la Ministerul rus de Externe. Rusia, care este de facto unul dintre ultimii susţinători ai regimului de la Damasc, şi-a multiplicat contactele în ultimele zile în privinţa dosarului syrian. Emisarul internaţional pentru Syria Lakhdar Brahimi este aşteptat sîmbătă la Moscova. "Vom asculta ce are să ne spună Lakhdar Brahimi şi apoi vom lua o decizie privind o nouă întîlnire" între Rusia, Statele Unite şi ONU, a declarat Bogdanov, precizînd că o astfel de întîlnire ar putea avea loc în ianuarie.
Purtătorul de cuvînt al diplomaţiei ruse Aleksandr Lukaşevici a considerat necesare, joi, "iniţiative energice şi hotărîte pentru a pune capăt băii de sînge". El a dezminţit ferm existenţa, evocată de presă, a unui acord între ruşi şi americani în privinţa formării unui Guvern de tranziţie cu puteri extinse, cu menţinerea preşedintelui Bashar al-Assad pînă la încheierea mandatului său, în 2014, fără posibilitatea de a se mai prezenta la alegeri.
Şeful diplomaţiei egiptene, Mohamed Amr, este aşteptat în cursul zilei de astăzi la Moscova pentru întrevederi pe tema Syriei.
Împreună cu China, Rusia a blocat pînă în prezent toate proiectele de rezoluţie ale Consiliului de Securitate al ONU de condamnare a preşedintelui Bashar al-Assad care să deschidă uşa unor sancţiuni sau recursului la forţă.
Pe de altă parte, dispozitivul de securitate al preşedintelui Bashar al-Assad a fost consolidat pentru evitarea unei eventuale tentative de asasinat, anunţă presa de la Damasc, citată de site-ul israelian Ynetnews. Potrivit presei syriene, a fost schimbată şi strategia de protejare a liderului regimului syrian, care schimbă zilnic locaţiile în care doarme. Ingredientele din care sînt preparate felurile de mîncare pe care le consumă al-Assad sînt cumpărate din locuri diferite, iar un ofiţer din dispozitivul de securitate gustă mîncarea pentru a vedea dacă nu este otrăvită.
Revoltele şi confruntările armate între forţele opoziţiei şi serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad durează de 21 de luni în Syria, bilanţul victimelor fiind de peste 45.000 de morţi, conform organizaţiei Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului. Bilanţul victimelor nu poate fi verificat din alte surse.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu