sâmbătă, 22 decembrie 2012

În Franţa a intrat în vigoare noua lege a terorismului


Paris, 22 dec /Agerpres/ - Legea privind securitatea şi terorismul, ce permite judecarea francezilor care comit acte de terorism în străinătate sau a celor care pleacă în străinătate pentru a se antrena pentru jihad, a fost promulgată vineri de preşedintele Francois Hollande şi publicată sâmbătă în Monitorul Oficial - informează France Presse.

Conform textului legii, un francez plecat să se antreneze într-o tabără, chiar dacă nu a comis niciun act condamnabil în Franţa, chiar dacă nu a crescut pe teritoriul francez, va putea fi urmărit penal pentru asociere cu criminali având legătură cu o organizaţie teroristă, delict pedepsit cu 10 ani de închisoare şi amendă de 225.000 de euro.

Proiectul de lege, care a fost examinat în procedură accelerată (o singură lectură în fiecare cameră), prevede, de asemenea, prelungirea dispoziţiilor temporare ale legii din 23 ianuarie 2006, permiţând în special monitorizarea datelor de telefonie şi internet.

Textul a fost adoptat prin larg consens de parlament la 12 decembrie.

În timpul intervenţiilor lor, deputaţii şi senatorii s-au referit la Mohamed Merah, care a ucis în numele jihadului trei paraşutişti, apoi trei copii şi un profesor evreu între 11 şi 19 martie la Toulouse şi Montauban. El a fost împuşcat de poliţie la 22 martie.

Mohamed Merah, un franco-algerian care era cunoscut serviciilor de informaţii franceze din 2006 ca gravitând în jurul mişcării salafiste, a făcut mai multe călătorii în afara ţării în special în Pakistan şi Afganistan.

Serviciile de informaţii franceze estimează că zeci de francezi s-au deplasat în zone tribale frontaliere între Afganistan şi Pakistan pentru a lupta sau a se antrena pentru jihad.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu