joi, 6 decembrie 2012

Siria: Bombe încărcate cu gaz sarin, potrivit canalului NBC

Washington, 6 dec /Agerpres/ - Armata siriană a încărcat cu gaz sarin bombele ce urmează să fie lansate din avioane, a informat miercuri canalul american de televiziune NBC, citând 'responsabili americani' sub protecţia anonimatului, transmite AFP.

Această informaţie, dacă se verifică, marchează o etapă suplimentară în escaladarea conflictului de către regimul condus de Bashar Al-Assad.

În stadiul actual, 'recipientele' încărcate cu precursorii acestui compus neurotoxic letal nu au fost fixate sub aripile aparatelor, iar preşedintele sirian nu a ordonat să se recurgă la acestea, adaugă NBC.

Potrivit CNN, serviciile de informaţii din Israel, Turcia, Liban şi Iordania sunt în prezent în contact cu omologii lor americani pentru a defini măsurile ce se impun.

Luni, un responsabil american şi el sub protecţia anonimatului a declarat pentru AFP că 'mai multe indicii' permit să se tragă concluzia că regimul sirian a început să asambleze precursorii chimici necesari utilizării în luptă a gazului sarin.

Responsabilii americani au preferat declaraţiile sub anonimat, date fiind subiectele ce ţin de domeniul spionajului.

Evoluţia situaţiei l-a determinat luni pe preşedintele Barack Obama să adreseze un avertisment serios lui Bashar Al-Assad: 'Astăzi vreau să le spun foarte clar lui Assad şi celor care îi ascultă ordinele că lumea întreagă vă urmăreşte. Recurgerea la arme chimice este şi va fi total inacceptabilă'.

'Dacă veţi comite greşeala tragică de a folosi aceste arme, vor fi consecinţe şi veţi răspunde. Nu putem permite ca secolul XXI să fie întunecat de cele mai grave arme ale secolului XX', a adăugat Obama.

Pe de altă parte, Consulul onorific al Marocului la Alep, în nordul Siriei, Mohamed Alaeddine Kiyali, a fost asasinat marţi seara de către "bărbaţi înarmaţi", a anunţat miercuri agenţia marocană MAP citând familia victimei, relatează AFP.
Kiyali, în vârstă de 51 de ani, de naţionalitate siriană, era consul onorific al Marocului la Alep din aprilie 2001. Potrivit MAP, el a fost ucis în timp ce ieşea dintr-un hotel împreună cu prieteni din Alep.
În acest atac, comis de bărbaţi înarmaţi care se aflau la "bordul unui taxi", a mai fost ucisă o persoană, iar alta a fost rănită, a adăugat agenţia fără să facă alte precizări.
Organizaţia nonguvernamentală (ONG) Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului, cu sediul în Marea Britanie, a anunţat anterior că acest consul onorific a fost rănit grav în urma unor tiruri, în timp ce se afla într-o cafenea, la Alep, împreună cu alţi doi bărbaţi care au fost împuşcaţi.
Marocul nu are un ambasador în Siria din noiembrie 2011. La vremea respectivă Rabatul şi-a rechemat ambasadorul de la Damasc, în urma unui atac comis asupra ambasadei marocane de manifestanţi care susţineau regimul lui Bashar al-Assad.

Ungaria a închis ambasada de la Damasc şi a evacuat diplomaţii din cauza conflictului din Siria, a anunţat miercuri minsterul Afacerilor Externe de la Budapesta, transmite AFP.
"Din cauza situaţiei din Siria, Ungaria şi-a suspendat activităţile ambasadei sale de la Damasc începând cu 5 decembrie 2012. Diplomaţii au părăsit Siria", conform unui comunicat al ministerului publicat pe site-ul său oficial.
În caz de urgenţă, cetăţenii unguri pot să se îndrepte către ambasada din Beirut, a adăugat comunicatul.
Deteriorarea situaţiei din Siria a constrâns luni ONU să anunţe că îşi va suspenda operaţiunile în ţară, o decizie urmată de Uniunea Europeană care a decis să îşi restrângă delegaţia la minim.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu